Rysk polis hittade sprängämne i bio

NYHETER

Polis har hittat en vapengömma i en biograf i S:t Petersburg.

Bomber tros ha gömts under en pågående renovering – precis som vid skolan i Beslan.

Ryssland har nu högsta beredskap för nya terrordåd.

Vapengömman hittades på onsdagen i den stängda biografen i Rysslands andra stad S:t Petersburg. En talesman för det ryska inrikesdepartementet säger till Interfax att det handlar om 900 gram syntetiska sprängämnen, 200 gram dynamit, två hemmagjorda bomber, ett jaktgevär och 23 patroner.

Biografen genomgick en renovering och en teori är att terrorister tänkt använda samma metod som i skoldramat i Beslan. Där tros terroristerna ha gömt en stor mängd vapen och bomber för att ha dem till hands i byggnaden när man slog till.

Sedan gisslandramat i Beslan är landet i högsta beredskap för nya terrordåd och myndigheterna fruktar att tjetjenska separatister ska slå till igen på andra platser.

Nyhetsbyrån Reuters citerar dock en anonym källa som uppger att flera män – som ska ha gripits i samband med fyndet – snarare är småförbrytare än terrorister. Dessutom uppger Interfax att en källa på inrikesministeriet säger att tre män från Kazakstan, misstänkta för kopplingar till organiserad brottslighet, greps strax före fyndet.

Vid tillslaget mot männen ska fyra AK47.or ha hittats.

Mattias Lundell