Bo Holmberg: ”Anna stod för ljuset”

Mördade utrikes- ministerns make hyllade konstnären

NYHETER

Anna Lindhs make Bo Holmberg är mycket nöjd med minnesmärket och dess placering på Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm.

Den gröna glasstoden bär inskriptionen: ”Utrikesminister Anna Lindh höll sitt sista tal på Medborgarhusets trappa den 9 september 2003.”

Foto: ANders Wiklund / SCANPIX
– Anna stod för ljuset och det är också vad minnesfonden står för, säger Bo Holmberg som är mycket nöjd med verket.

Då handlade det om EMU-valet.

Nu gäller det en invigning. Tal ska hållas. Ett täcke ska falla.

Efteråt hyllar Bo Holmberg konstnären bakom monoliten, arkitekten och skulptören Leif Bolter, som hållit honom informerad under arbetets gång.

Verkets bärande idé är att Anna Lindh var en positiv ljusgestalt.

– Det tycker jag om, därför att Anna stod för ljuset och det är också vad minnesfonden står för.

Barnen i centrum

– Och jag tycker att det är väldigt aktuellt i dag med det tragiska som hänt i Ryssland och all terror. Efter Berlinmuren trodde man att man skulle kunna få en ny värld, men vi har fått ett nytt helvete med terrorismen, säger Bo Holmberg med glasstoden precis bakom ryggen.

Ett år efter mordet på hustrun har sorgen bytt karaktär. Sakta kommer vardagen tillbaka i hans och sönernas liv – han som landshövding i Södermanland, de som skolelever.

– Barnen är det centrala nu. Allt jag kan göra för att uppfylla deras önskningar, det gör jag.

Men nu till ettårsdagen på lördag får släkten ta hand om David, 14 år, och Filip, 10 år. Pappa Bo ska tillbringa hela dagen i Stockholm med olika arrangemang i Anna Lindhs namn.

– Det hela avslutas för min del med en gudstjänst i kyrkan där Anna ligger begraven, berättar han.

När ljusnar det?

På kvällen direktsänder tv en kulturgala från Stockholms stadsteater. Det föregås av seminarier – snabbt fullbokade – på temat kampen mot terrorismen.

– Jag tänkte på det när konstnären talade om ljus. David följde en gång med Anna till FN:s generalförsamling och kommer in där till alla gubbarna i slips. Då säger han: Hör du, mamma, när kommer tjejerna? Kommer de lite senare?

– Och när man ser all terror i dag, och allt krig och elände i världen, då kan man säga med en travestering: Var är de ljusa krafterna i dag? Kommer de lite senare? undrar Bo Holmberg.

Lars Pedersen/TT