Ny terrorvideo från al-Qaida i kväll

”Vi kontrollerar stora delar av Afghanistan”

Foto: AP
al-Qaidaledaren Usama bin Ladin i sällskap med andremannen a Ayman al-Zawahri, till vänster. Arkivbild.
NYHETER

Heliga krigare har tagit kontroll över stora delar av Afghanistan.

Det hävdar al-Qaidas andreman Ayman al-Zawahri i en ny video i kväll.

Två dagar före 11 september sprider terrornätverket åter skräck.

För snart fem månader sedan erbjöd al-Qaidaledaren Usama bin Ladin en vapenvila åt Europa. Sedan dess har terrornätverket högsta ledare bara hörts av en gång.

Men i en ny video sändes i kväll på al-Jazeera framträder bin Ladins högra hand – den egyptiske läkaren Ayman al-Zawahri.

”Amerikanska trupper i skyttegravar”

Han säger att mujahedeen – ”heliga krigare” – har tagit kontroll över stora delar av Afghanistan. Och att de amerikanska trupperna i landet har drivits ned i skyttegravar.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att han framträdde klädd i en vit turban och som alltid med glasögonen på. I videon säger han att södra och östra Afghanistan är ett öppet fält för de heliga krigarna.

– Vad gäller amerikanerna så trycker de nu i sina skyttegravar och vägrar att komma ut och möta de heliga krigarna. Trots att de provocerats attacker, tillslag och bilkapningar, säger al-Zawahri.

”Stoppa attacker mot muslimer”

Det var den 15 maj i år som Usama bin Ladin senast hördes av. På ett ljudband – som CIA tror var äkta – hette det att attentaten i Europa skulle stoppas om ”attackerna på muslimer upphörde”.

Terrorledaren sa att kriget mot USA och Israel skulle fortgå. Efter det dök ett band med just al-Zawahri upp den 11 juni. På ljudbandet kritiserade han om en reformeringsplan för mellanöstern framlagd av USA.

Men sedan dess har al-Qaidas högsta ledning inte hörts av. Och i USA har man väntat på en reaktion. Nu ser det ut som att den kommit – två dagar före den 11 september.

”al-Qaidaläger utplånat”

Situationen i Afghanistan är instabil. Från amerikanskt håll kommer dock helt andra uppgifter än de som i kväll presenteras av al-Qaida.

Tidigare på fredagen rapporterade den pakistanska militären att ett al-Qaidaläger, bara sex mil från den afghanska gränsen, utplånats i ett flyganfall. Enligt generalmajor Shaukat Sultan ett 50-tal utländska krigare ha omkommit.

– Jag tror inte att de ens slog tillbaka. De överraskades fullständigt, sa han, enligt BBC.

De pakistanska myndigheterna beskriver anfallet som en stor framgång i kampen mot al-Qaida. Enligt dem ska det ha handlat om ett stort träningsläger för terrorister.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM