Sju förband på hemlig nedläggningslista

TV4 Nyheterna: Marinbasen i Karlskrona blir huvudbas – Berga/Muskö sidobas

NYHETER

Sju förband finns i dagsläget med på den hemliga lista över förband som ska läggas ned, uppger TV 4.

Listan kan dock ändras in i det sista, enligt uppgift till TT.

Om en knapp vecka ska förslaget om försvarets framtid godkännas av regeringen. Samtal förs med alla partier, men frågan om nedläggningsorterna har brutits ut ur diskussionerna och hålls hemlig för att undvika läckor.

Enligt uppgifter till TT tidigare i veckan är den preliminära nedläggningslistan, som kommer in i förhandlingarna i absolut sista stund, så hemlig att bara en handfull person fått se den, mot tystnadslöfte.

TV 4 Nyheterna uppgav på torsdagskvällen att sju förband finns med på listan. Dessa är K4 i Arvidsjaur, P18 i Visby, P10 i Strängnäs, A9 i Kristinehamn, I5 samt flygflottiljen F4 i Östersund och Amf1 i Vaxholm.

Marinbasen i Karlskrona blir i fortsättningen Sveriges marina huvudbas och Berga/Muskö blir så kallad sidobas till Karlskrona.'

Intensivt skede

Från regeringshåll ville man på torsdagen inte kommentera uppgifterna:

- Eftersom arbetet pågår är ingenting klart ännu, säger försvarsminister Leni Björklunds pressekreterare Paula Burrau till TT.

Den arbetsgrupp som tagit fram listan är beredd att ändra den in i det sista om det kommer direktiv om det. Listan fastställs inte förrän regeringen godkänner den om en vecka, även om huvuddragen nu troligen ligger fast.

- Mycket kan förändras under förhandlingarna med partierna. Det gäller självklart ekonomin, men även grundorganisationen, säger en centralt placerad källa till TT.

Intensiva förhandlingar väntas i helgen, enligt källan.

Förhandlingarna rör även det antal militärhögskolor som ska finnas kvar i framtiden. Från början var det tänkt att av dagens tre ska två tas bort. Så blir det förmodligen inte. Enligt uppgifter till TT ser det nu ut som om bara en av dem försvinner.

Borgerlig front

Samtidigt försöker de borgerliga partierna enas om försvarets framtid för att kunna göra upp med socialdemokraterna.

Diskussionerna går in i ett intensivt skede de närmaste dagarna, säger Jan Björklund, folkpartiets förste vice ordförande och representant i samtalen.

Han hoppas det ska gå att nå borgerlig enighet om försvaret och tror även att socialdemokraterna är intresserade av en sådan uppgörelse.

Björklund vill inte gå in på några detaljer men han klargör i ett samtal med TT att om det ska bli en bred uppgörelse över blockgränsen blir försvarsbeslutet inte exakt så som försvarsberedningens majoritet ville. Beredningen förordade en minskning av försvarsanslaget med tre miljarder kronor men Björklund tycker att försvaret behöver mer pengar. Folkpartiet och moderaterna reserverade sig mot beredningens beslut.

- Ska vi ge något måste de (regeringen) också ge något, säger Björklund.

De borgerliga har inte alls diskuterat vilka förband som ska läggas ned, det kommer sist av allt.

Den 16 september godkänner regeringen propositionen och dagen efter presenteras förslaget.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM