Präst kan sparkas för miljonarv

NYHETER

MALMÖ

En kyrkoherde i Skåne ärver tre miljoner kronor av en 85-årig kvinna.

Trots att han hotas av sparken tänker han ta emot pengarna.

- Jag sviker min goda vän om jag avstår från hennes sista önskan, säger kyrkoherden.

Foto: MATTIAS CARLSSON
SORGLIGT "På 18 månader gick han från en okänd person till universalarvinge. Det är sorgligt att en kyrkoherde får agera på det sättet", säger kvinnans brorsdotter Elisabeth Söderström.

Den 85-åriga kvinnan och den betydligt yngre kyrkoherden blev bekanta under en konsert 1998. Kontakten ledde till en långvarig, nära vänskap.

- Vi var som mor och son. Och jag vill poängtera att jag inte var hennes själavårdare. Om jag varit det hade jag självklart avstått från arvet, säger kyrkoherden.

Nytt testamente

I februari 2000 drabbades kvinnan av en stroke. Ett par månader senare ändrade hon sitt testamente och gjorde kyrkoherden till ensam arvtagare.

- På 18 månader avancerade han från en fullständigt okänd person för henne till universalarvinge. Det är sorgligt att en kyrkoherde får agera så, säger kvinnans brorsdotter Elisabeth Söderström.

Enligt henne har ytterligare tre miljoner kronor försvunnit under hennes fasters sista år i livet.

När den 85-åriga kvinnan avled i december förra året och testamentet offentliggjordes stod det klart att kyrkoherden skulle få allt.

Elisabeth Söderström polisanmälde kyrkoherden för grov förskingring, men åklagaren lade ner utredningen eftersom brott inte gick att styrka.

- Det ska inte få gå till så här. Det är klart att en illasinnad präst kan utnyttja en gammal och sjuk människa, säger hon.

Fall för stiftet

Kyrkoherdens arv har nu blivit ett fall för Lunds stift. Både biskopen Christina Odenberg och kanslichefen Torgny Werger har uppmanat kyrkoherden att avstå från arvet.

Lunds stift utreder nu om de ska ta ifrån mannen hans prästlegitimation. I praktiken innebär det att han sparkas.

Per-Ola Ohlsson