Gisslan lider av självmordstankar

En person ur Beslan-gisslan har begått självmord

NYHETER

Tio offer för terrordramat i Beslan anlände till Moskva sent i torsdags kväll och skickades till ett psykiatriklinik. Alla är på gränsen till självmord, sade läkare till tidningen Kommersant.

Ytterligare 132 offer behöver psykiatrisk vård, enligt läkarna.

En person som varit tagen som gisslan har redan tagit livet av sig.

Tio psykiatriker från Serbskijs statliga centrum för social- och rättspsykiatri for till Beslan efter gisslandramats blodiga upplösning.

- En del jobbar på sjukhus och begravningsplatser, somliga deltar i begravningarna. Ett liv har vi redan låtit oss gå ur händerna - efter att ha identifierat sitt barn tog en kvinna livet av sig, säger centrets chef Tatjana Dmitrjevna till Kommersant.

Tror inte att terroristerna flytt

Läkarna befarar att det blir fler sådana fall, eftersom självmordsvågen vanligtvis kommer en till två månader efter sådana traumatiska händelser. Läkarna står nu inför den svåra uppgiften att få offren att släppa skräcken.

- Är krigarna fortfarande där? Vad har de gjort av automatvapnen? . . . Tar de alla förstaklassare som gisslan på det här sättet, mamma? frågade sjuårige Dzambolat, som ligger på sjukhus i Moskva med svåra brännskador, sin mamma Alisa Bekuzarova enligt tidningen Izvestija.

- Jag sade till honom att banditerna har flytt. Han tror mig inte: "Nej, de har inte flytt, de är fortfarande där", berättar Bekuzarova som satt fängslad i skolan tillsammans med sin son.

- Vi är rädda, rädda för krigarna. Vi såg hur de flydde. De var flera stycken och nu kan de återvända till oss, säger en annan mor till ett av de gisslantagna till Kommersant.

Terrordåd har satt djupa spår

Den senaste tidens terrordåd - gisslandramat i Beslan, självmordsdådet vid tunnelbanestationen Rizjskaja i Moskva och två flygplanskatastrofer i vilka 90 personer dog - har också satt djupa spår i psyket hos dem som inte är direkt berörda. Tidningen Novaja Gazeta skriver att tio gånger fler än vanligt har under de senaste dagarna ringt till en hjälptelefon vid avdelningen för akut psykiatri och hjälp i nödsituationer i Moskva.

TT