Flera elever vittnen till tågkraschen

Tiotal 15-åringar ville hjälpa till – sprang till olycksplatsen

NYHETER

Chockade elever blev vittnen till den svåra tågkraschen utanför Nosabyskolan.

Flera av dem sprang fram till tåget och såg de kaotiska scenerna på olycksplatsen.

Kollisionen mellan regionaltåget Kustpilen och lastbilen inträffade utanför Nosabyskolan. Flera barn i årskurs 6 till 9 blev vittnen till olyckan.

– Vi har fått prata med dem. Respektive klasslärare samlade eleverna i klassrummen, säger skolchef Lena Norén till aftonbladet.se.

En grupp på omkring 10 elever, enligt uppgift pojkar i årskurs 9, sprang fram till olycksplatsen. Enligt uppgift till aftonbladet.se ville de se vad som hänt och försöka hjälpa till.

Obehagliga scener

Vittnen berättar om en kaotisk situation och eleverna blev vittnen till obehagliga scener. Polisen bedömde dock situationen som osäker och bad skolans rektor att ta med sig eleverna tillbaka till skolan.

Skolans krisplan sattes i verket. Lena Norén berättar att alla elever ska få chansen att prata igenom det som hänt. Man såg också till att ge eleverna lunch och att försöka kontakta alla elevers föräldrar.

– Om det är möjligt hoppas vi att barnen kan bli hämtade vid dagens slut, säger Lena Norén.

Krisgrupper finns

Flera krisgrupper har inrättats. Anhöriga och skadade tas omhand på sjukhuset i Kristianstad, men det finns också möjlighet till krishjälp på Nosabyskolan och på högskolan i Kristianstad – där merparten av passagerarna var studenter.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM