Ulvskog kan bli ny partisekreterare

Tar över efter Stjernkvist - väntas utses i dag

NYHETER

Marita Ulvskog blir ny partisekreterare i socialdemokraterna, erfar TT och Sveriges Radios Ekoredaktion. Hon utses troligen vid partistyrelsens extraa möte i dag.

Klockan 15 i dag håller socialdemokraternas partistyrelse extra möte, bland annat för att diskutera ny partisekreterare. Det namn som nu diskuteras i såväl regeringskansliet som partiorganisationen och som statsminister Göran Persson vill ha är kulturminister Marita Ulvskog, enligt vad såväl Sveriges Radios Ekoredaktion som TT erfar.

Förvåning

Med hennes bakgrund som EU-kritisk socialdemokrat på vänsterkanten har det lett till viss förvåning bland EU-positiva socialdemokrater.

Orsaken till att den tidigare otippade kulturministern är aktuell som partisekreterare efter Lars Stjernkvist är bland annat att hon betraktas som en självständig person som kan stå vid sidan av i debatten med en egen position och som inte är rädd för att höras.

Ulvskogs EU-kritiska hållning kan komma väl till pass med tanke på bland annat den starka framgången för Junilistan i EU-valet, liksom att frågan om en folkomröstning om EU:s konstitution och därmed kritik mot EU även kan spela roll i riksdagsvalet 2006.

Men EU-positiva socialdemokrater undrar vilken bild av partiets syn på EU som Ulvskog skulle ge och om det är rätt väg att gå då EU-diskussionen borde bli en viktigare del av partiets politik i framtiden.

Stor erfarenhet av medier

Som tidigare journalist och pressekreterare åt statsminister Ingvar Carlsson har hon också stor erfarenhet av medierna. Å andra sidan är inte hennes förankring i partiet så djup och hon kan därför ses som relativt beroende av statsminister Göran Persson.

TT