Ulvskog blir ny partisekreterare

- utsågs vid extrainsatt möte i dag

NYHETER

Kulturminister Marita Ulvskog blir ny partisekreterare i socialdemokraterna.

Det meddelades av statsminister Göran Persson på en presskonferens på eftermiddagen i dag.

–Det är ett väldigt bra val. Hon har lång erfarenhet av att hantera media, vilket är en av partisekreterarens viktigaste uppgifter, säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Till biträdande partisekreterare utsågs riksdagsledamoten Håkan Juholt.

Foto: mats strand
Marita Ulvskog blev i dag socialdemokraternas nya partisekreterare.

Det blev som statsminister Göran Persson ville. Marita Ulvskog blir ny partisekreterare för socialdemokraterna.

Orsaken till att den tidigare otippade kulturministern valts till partisekreterare efter Lars Stjernkvist är bland annat att hon ses som en självständig person som kan stå vid sidan av i debatten med en egen position och som inte är rädd för att höras.

Viktig inför valet 2006

Hennes bakgrund som EU-kritiker har lett till viss förvåning inom delar av partiet, och många tror att hennes hållning kan ställa till problem i framtiden.

–Just nu är det viktigare för Göran Persson och de andra i partiledningen att de har en partisekreterare som kan tillfredställa den ganska starka fraktionen inom partiet. Det dröjer väldigt länge till ett nytt val i EU-frågan, åtminstone fem år, säger Mellin.

Men hennes EU-kritiska hållning kan komma väl till pass med tanke på bland annat den starka framgången för Junilistan i EU-valet, liksom att frågan om en folkomröstning om EU:s konstitution och därmed kritik mot EU även kan spela roll i riksdagsvalet 2006.

Men EU-positiva socialdemokrater undrar vilken bild av partiets syn på EU som Ulvskog skulle ge och om det är rätt väg att gå då EU-diskussionen borde bli en viktigare del av partiets politik i framtiden.

Stor erfarenhet av medier

Som tidigare journalist och pressekreterare åt statsminister Ingvar Carlsson har hon också stor erfarenhet av medierna. Å andra sidan är inte hennes förankring i partiet så djup och hon kan därför ses som relativt beroende av statsminister Göran Persson.

Till biträdande partisekreterare utsågs riksdagsledamoten Håkan Juholt. Han är socialdemokraternas ledande försvarspolitiker, ordförande i försvarsberedningen och har suttit i riksdagen sedan 1994.

Han har liksom Ulvskog arbetat som journalist och ses som en kompetent och balanserad person som har goda relationer med medierna.

Från reporter till kulturminister

Per Mattsson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM