"Nyfikenheten tar livet av mig"

Åsne Seierstad bevakar valet i USA för Aftonbladet

NYHETER

I morgon har Åsne Seierstad premiär i Aftonbladet - med det första av åtta samhällsreportage från presidentvalet i USA.

- Nyfikenheten driver mig vidare, även om den börjar ta livet av mig, säger hon.

Foto: LOTTE FERNVALL
VALVAKEN Så fort Åsne Seierstad avslutat ett projekt kastar hon sig in i nästa. "Mitt liv de senaste åren har gått i ett. Det är kanske inte sunt att inte ha tid att känna tomhet", säger Åsne som ska rapportera till Aftonbladets läsare från valet i USA.

De senaste åren har allt gått i ett.

Reportageresor till Kosovo, Afghanistan, Serbien och bombregnets Irak.

Böckerna om bokhandlaren i Kabul, om de 101 dagarna i Bagdad och nu senast "Med ryggen mot världen", 14 serbiska personporträtt före och efter Milosevics fall. Tvära kast från världspolitikens stora namn till den vanligaste vardagsmänniskan.

- Det är inte ledarna som är de klokaste. Det är ofta många medelmåttor som på något vis kommer fram. De klokaste blir aldrig ledare utan skriver dikter. I Milosevics fall var det han som satte i gång ruljangsen men sedan var det folket självt som följde upp hatet, säger Åsne Seierstad.

Nordisk tystnad

På Balkan vande hon sig vid att politiken var integrerad i kafésamtalen och på trottoarerna. Och i USA väntar många åsikter kring presidentkandidaterna. Där råder ingen nordisk tystnad kring vardagspolitiken.

- Vi är väl inte så engagerade här. Ändå är Norge och Sverige bland de länder i världen som har det bäst. Vi borde verkligen prata mer om hur vi kan dela det med omvärlden.

Vem av alla du intervjuat har gjort starkast intryck?

- Många, men i den senaste boken är det rockstjärnan Rambo Amadeus. Han tänker saker som man inte tänkt förr. Som att måla ben på Mona Lisa.

Sjöng med Rambo

För att ställa upp på bokintervjun krävde stjärnan att Åsne Seierstad skulle sjunga på norska på hans kommande skiva. Och hon sjöng, en fiskevisa. "Eg rodde meg ut på seiegrunnen".

- En vecka förra året låg vi överst på topplistan.

En kvinnlig författare i Belgrad berättar i Seierstads bok om tomheten hon känner efter deadline.

- Jag borde känna tomhet. Men mitt liv de senaste åren har gått i ett. Det är kanske inte sunt att inte ha tid att känna tomhet. Jag har haft tomhetsdepressioner i tre timmar - men sedan ska jag ju med flyget till ...

Om tio år tror hon sig möjligen ha stannat upp.

- Då ägnar jag mig förhoppningsvis åt det vanliga livet. Går på tur och plockar blåbär, ägnar mig åt vänner och familj hemma i Norge. Ju mer jag är bortrest, desto mer känner jag för att stanna i Oslo.

Men först väntar två månader i USA och rapporter till Aftonbladets läsare.

Britt Peruzzi