Här började terrorkriget

Folk kommer hit för att se på – ingenting

1 av 4 | Foto: pontus höök
september 2004 Turisterna strömmar från hela världen till platsen där World Trade Center låg. Numera heter området Ground Zero och är i princip bara ett stort grusigt hål i marken, omgärdat av ett stängsel. Men ett viktigt hål. Här skrevs historia för tre år sedan, här började det - kriget mot terrorismen.
NYHETER

NEW YORK

Härifrån skrivs historien.

Här förändrades världen.

Ett hål i marken är världens viktigaste plats.

Ground Zero är en märklig upplevelse.

Hit åker vi från hela världen för att att titta på – ingenting.

Tre år efter attacken är det fortfarande bara ett stort, grusigt hål omgärdat av metallstängsel. Turister tittar respektfullt ner i detta grusiga ingenting och försöker föreställa sig hur det var här för exakt tre år sedan.

Två skyskrapor.

Två flygplan.

Sedan: Eld. Rök. Hetta. Rasmassor. Människor som hoppar från våning 82. Som v ä l j e r att hoppa.

Döden.

Därpå sorgen.

Bilder på de döda

Alla dessa människor som varje 11 september går här på Ground Zero framför borgmästaren och guvernören med fotografier på dem de älskar. På dem som alltid kommer att vara döda.

Döden här rev upp ett stort hål i USA:s hjärta och förändrade världen.

Om inte dessa 2 801 människor – 20 000–25 000 tog sig ur skraporna – från 95 länder hade dödats hade USA inte befunnit sig i krig i Irak just nu. USA hade inte invaderat talibanregimens Afghanistan. USA hade inte varit ett lika uppdelat land som Vietnamåret 1968.

Och republikanerna hade inte hållit sitt partikonvent i det stadiga demokratfästet New York. New York och 11 september användes för att påminna Amerika inför valet om ”kriget mot terrorismen” – ett krig som alla är för men som också allt fler amerikaner anser inte äger rum i Irak.

Borde inte vara där

– Vi borde inte vara där. Däremot borde vi åkt till Afghanistan mycket fortare och hittat bin Ladin, säger Neil McCarthy, advokat med kontor bredvid Ground Zero.

Han var på väg till jobbet strax före klockan 9 den 11 september 2001 när hans tunnelbanevagn stannade under City Hall, 500 meter från World Trade Center.

– Vi stod still i 40 minuter. Ingen hade en aning om vad som hände. Sedan bogserades tåget till stationen. Jag kom upp i ett svart moln. Folk sprang norrut. Jag sprang också.

Nu är det bara ett hål här.

Ett hål som är världens viktigaste plats.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM