Amerikansk officer erkände övergrepp

Tvingade tre fångar kräla på marken i Abu Ghraib-fängelset

NYHETER

Underrättelseofficeren Armin Cruz erkände i dag att han varit med och plågat tre fångar på Abu Ghraib-fängelset.

Han dömdes till åtta månaders fängelse för att ha tvingat tre fångar – nakna och handfängslade – kräla på marken.

Många amerikanska soldater ställs nu inför rätta för att ha begått övergrepp på irakiska fångar i Abu Ghraib-fängelset. Bilden är arkivbild.

Militärdomstolen i Bagdad har redan godkänt ett erkännande från en soldat som deltog i övergreppen mot fångarna på Abu Ghraib-fängelset i Irak. Men i dag ställdes för första gången en officer inför rätta.

Armin Cruz erkände båda åtalspunkterna. Och när domaren frågade honom varför han tvingade de tre fångarna att klä av sig nakna kom svaret efter en lång stunds väntan.

Åtta månaders fängelse

Han sa att han kopplade samman dem med en grupp irakier som en månad tidigare hade dödat två i hans kompani. Och att de var misstänkta för att ha våldtagit en 15-åring.

Tv-bolaget CNN rapporterar att Armin Cruz sa sig vara medveten om att han begick övergrepp när han handfängslade fångarna och tvingade dem att kräla på marken. Och efter ett par timmars väntan godtog rätten hans erkännande.

Armin Cruz dömdes till åtta månaders fängelse. Samtidigt förlorade han sin rang som officer – och fick sparken med dåliga vitsord.

"Han tar sitt fulla ansvar"

Tidigare i veckan förklarade Armin Cruz advokat att hans klient är ”mycket ångerfull” och i ett uttalande bad han det irakiska folket om ursäkt.

– Han tar sitt fulla ansvar för vad han gjort och kommer att godta sitt straff oavsett vad rätten dömer honom till, sa advokaten Steve Karns.

Armin Cruz kommer från Plano i Texas och arbetade som underrättelseanalytiker vid en bataljon som hade i uppgift att förhöra fångarna i Abu Ghraib. En undersökning har dock slagit fast att det inte fanns skäl att förhöra de tre fångarna, eftersom de inte kunde ha betydelsefulla underrättelseuppgifter.

Trots det har en av Cruz två kollegor berättat att de tre våldtäktsmisstänkta männen tvingades nakna ut ur sina celler. De trycktes ned på mage ”och lades i en stor hög och handfängslades. Det gjordes så att det skulle se ut som om de hade sex”.

Mattias Lundell