”Det känns fortfarande overkligt”

Göran Persson ett år efter det tragiska beskedet om Anna Lindh

NYHETER

På lördagen var det ett år sedan statsminister Göran Persson lämnade det tragiska beskedet att utrikesminister Anna Lindh var död.

- Det känns fortfarande overkligt, säger han till TT.

Under dagen ställde Göran Persson upp i Ekots lördagsintervju direkt inför lunchande stockholmare i kaféet på femte våningen i Kulturhuset.

Samtalet kretsade mycket kring de svarta händelser som 11 september är förknippat med; terrorism och mordet på Anna Lindh.

På frågan om det uppstått ett politiskt tomrum efter Lindh och om det finns någon i regeringen som är lika mycket Europapolitiker som hon var, sade Göran Persson till Ekot:

- Jag tror att man gör ett misstag om man försöker peka ut någon som kan fylla tomrummet efter en politiker av Anna Lindhs snitt. Inte bara för att hon rycktes bort på det sätt hon gjorde utan därför att hon hann under sin korta tid skapa sig en sådan position i Sverige och i världen övrigt så att den rollen fyller man inte så lätt och snabbt.

Lika rörd

Efteråt intervjun mötte Göran Persson övriga medier.

Tre år efter terrorattacken mot USA konstaterar han att världen tvingas leva med terrorism i en oöverblickbar framtid, ljuset i tunneln befinner sig väldigt långt bort.

- Under tiden hotas vi hela tiden av dessa galningar som har som främsta syfte att stänga våra öppna samhällen, att skapa skräck och förvirring, att göra människor rädda. Det är en oerhört svår motståndare som är omöjlig att föra en dialog med och drivs av fanatism. Självklart finns det hopp, men jag är djupt oroad.

TT: Det har gått ett år sedan den mörka presskonferensen där du berättade att Anna Lindh var död, vad får du för känslor när du tänker tillbaka på den morgonen?

- Jag har sett tv-bilderna i dag (lördag). Jag blir lika rörd nu som då. Jag har svårt att formulera mig kring det här. Det känns fortfarande overkligt. Jag inser vad som hänt och jag förstår vad som har hänt, men det känns inte som att det har hänt.

Persson berättar att han fick aldrig tid att sörja sin vän och kollega när mordet inträffade.

- Det var först på vårsidan som det här hann i fatt mig.

Lägga blommor

Bara några hundra meter från Kulturhuset ligger NK där Anna Lindh mördades.

Under helgen står medarbetare från Anna Lindhs minnesfond för att tala med människor och för att samla in pengar till fonden.

- Det är en jämn ström av människor som stannar upp och lägger pengar. Många kommer också hit för att lämna blommor, säger Lennart Lööf vid minnesfonden.

Barbara Ciepiela och hennes dotter kom till NK och lade ner en röd ros för att hedra minnet av Anna Lindh.

- Det är en stor tragedi. Vi tänker på hennes barn och hennes make, säger Barbara Ciepiela till TT.

Fredrik Gunér/TT