Tung sorg när USA mindes terrordåden

Offren för 11 september 2001 hedrades vid Ground Zero

Foto: AP
Anhöriga till de 2 749 mördade samlades på lördagsmorgonen vid minnesplatsen där de två tornen i World Trade Center stod.
NYHETER

New York

I ceremonier tyngda av djup sorg hedrades offren för terrordåden den 11 september vid Ground Zero i New York på lördagsmorgonen, tre år efter attackerna.

Tusentals människor sökte sig ned till den ödsliga ödetomt där World Trade Center en gång stod och som blivit New Yorks största turistattraktion.

I folkmassan syntes poliser och brandmän, som miste många av sina arbetskamrater den där ödesdigra dagen för tre år sedan. Särskilt talrika var de utanför brandstation nummer 10, där personalen var först ut att rädda människor ur skyskraporna. "Fotografera gärna, men kom ihåg att frågor till brandmännen om 11 september kan väcka obehagliga minnen", står det på en skylt vid brandstationen.

Föräldrar

Denna lördag var det dock meningen att minnas. Vid det som kommit att benämnas "fotspåren" av World Trade Center - två stora kvadrater i marken där husen stod - samlades en grupp föräldrar till de 2 749 människor som mördades bara i New York. De turades om att läsa upp de dödades namn, ett efter ett. Spanska, franska, arabiska, judiska och engelska namn hördes rabblas i högtalarna runt platsen. Offren kom från nästan 100 länder. Då och då sprack rösten för flera av föräldrarna, inte minst när de läste upp sina egna barns namn.

Massgrav

Marken vid Ground Zero har minutiöst genomsökts efter minsta fragment av offren. Ändå har 40 procent av dem aldrig identifierats, så de anhöriga betraktar "fotspåren" som en massgrav.

Namnuppläsningen på treårsdagen avbröts av kyrkklockor klockan 08.46 - den tidpunkt då norra tornet attackerades, 9.03 då samma sak drabbade det södra, 9.59 när södra tornet rasade och 10.29 när det norra föll.

Här och var brast människor i gråt i folkmassan. Vissa hade med sig blommor och amerikanska flaggor. Några hade hängt upp bilder på sina döda anhöriga.

Till de mer udda inslagen hörde en liten grupp konspirationsteoretiker som höll i en banderoll med texten "Bushregimen planerade 11 september-attentaten". En koreansk predikant passade också på att hela några sorgmodiga själar på trottoaren.

"No war"

Ett budskap på ett av de lägre husen intill Ground Zero vittnar om att det finns det olika uppfattningar i USA om hur attentaten ska bemötas. På fönstren har någon satt upp stora fredsmärken och skrivit med meterhöga bokstäver: "No war", "Inga fler lögner" och "Regimkritik är patriotisk".

I Saint Paul-kapellet intill Ground Zero tog frivilliga för tre år sedan hand om räddningsarbetare, gav dem mat och en plats att sova. Där pågår nu en utställning med bilder. Bland föremålen finns också barnteckningar, kramdjur, tygstycken, flaggor och tröjor som allmänheten skickade för att uppmuntra hjälparbetarna.

I kapellet hölls under lördagen flera ceremonier, liksom runtom i hela USA. President George W Bush ledde en tyst minut vid Vita huset i Washington medan hans utmanare i höstens presidentval John Kerry deltog i en minneshögtid i sin hemstad Boston.

Vid solnedgången skulle ljusstrålar som symboliserar tornen riktas mot New York-himlen och lysa hela natten.

Den 4 juli i år lades grundstenen till Freedom Tower som ska ersätta World Trade Center. Byggnaden ska bli världens högsta, 541 meter, och stå klar 2009.

Ola Westerberg/TT