Sverige hedrade Anna Lindh

Manifestationer till mördade utrikesministerns minne över hela landet

NYHETER

Sverige hedrade på lördagen minnet av utrikesminister Anna Lindh på årsdagen av hennes död.

Ett år har gått sedan beskedet kom att Anna Lindh avlidit av skadorna hon fick när hon överfölls inne på varuhuset NK i Stockholm.

Runt om i Sverige anordnades på lördagen manifestationer och andra arrangemang till hennes minne.

I hennes hemstad Nyköping hade mellan 250 och 300 personer samlats på Stora torget, rapporterade Södermanlands Nyheters nätupplaga.

En av talarna var LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin.

- Anna kändes så vanlig. Hon hade fotfästet i vardagen hela tiden. Anna var aldrig maktfullkomlig eller arrogant, hon är ett exempel på hur vi vill att politiker ska vara, sade Lundby-Wedin enligt tidningen.

Lägger blommor

Under helgen stod medarbetare från Anna Lindhs minnesfond utanför NK i Stockholm för att tala med människor och för att samla in pengar till fonden.

- Det är en jämn ström av människor som stannar upp och lägger pengar. Många kommer också hit för att lämna blommor, sade Lennart Lööf vid minnesfonden.

Barbara Ciepiela och hennes dotter kom till NK och lade ner en röd ros för att hedra minnet av Anna Lindh.

- Det är en stor tragedi. Vi tänker på hennes barn och hennes make, sade Barbara Ciepiela till TT.

På kvällen hölls en kulturkväll på Stockholms stadsteater till minne av Anna Lindh.

Vid föreställningen, som sändes i tv, medverkade bland andra Tysklands utrikesminister Joschka Fischer och artister som Anne-Sofie von Otter och Helena Bergström.

I publiken satt bland andra statsminister Göran Persson. Han hade den svåra uppgiften att vid en presskonferens för ett år sedan komma med beskedet om Anna Lindhs död.

När TT träffade Persson tidigare under lördagen fick han frågan om vad han känner när han tänker tillbaka på den morgonen.

- Jag har sett tv-bilderna i dag (lördag). Jag blir lika rörd nu som då. Jag har svårt att formulera mig kring det här. Det känns fortfarande overkligt. Jag inser vad som hänt och jag förstår vad som har hänt, men det känns inte som att det har hänt.

Närmaste vänner

I Malmö hade närmare 300 personer samlats till den manifestation mot våld och rasism som arrangerades på Stortorget. Huvudtalare var Mona Sahlin, integrationsminister och en av Lindhs närmaste vänner.

Mona Sahlin påminde om ödesdatumet den 11 september - militärkuppen i Chile 1973, terrordåden i USA 2001 och mordet på Sveriges utrikesminister 2003 - men sade samtidigt att våld och hat egentligen inte borde förknippas med den här dagen. Tvärtom.

- I dag samlas mycket folk, även på andra platser runt om i världen, för att manifestera sitt motstånd mot terrorism, våld och hat, sade hon stående på trappan till Malmös pampiga rådhus.

Ministern sade sig ha funderat på om det finns en himmel varifrån hennes döda regeringskollega kan titta ned och följa människorna.

- Om hon kan se att här finns stor saknad efter henne. Men också ett stort engagemang.

Minnet av Anna Lindh uppmärksammades bland annat också i Enköping och Gävle.

TT