Plundrade hus i orkanens spår

Ivan ”den förskräcklige” tilltog i styrka på lördagskvällen

1 av 7 | Foto: AP
Poliser i Jamaicas huvudstad Kingston i ställning för att gripa in mot plundrare i orkanen Ivans spår. Sporadisk skottlossning hördes under lördagen.
NYHETER

Orkanen Ivan fortsätter sitt härjningståg i den karibiska övärlden.

På lördagskvällen tilltog ovädret ytterligare i styrka - och klassas nu som en femma på orkanskalan.

Hittills har 56 personer dött, och på Jamaica patrullerar beväpnade poliser gatorna för att stoppa länsningen av övergivna hus.

Endast några dagar efter att den fruktade orkanen Frances lugnat ner sig, kom en ny - Ivan, som i amerikanska medier kallas "den förskräcklige":.

Stormen, som är en av de värsta i regionen de senaste årtiondena, har lämnat 56 döda efter sig i Grenada, Venezuela, på Tobago och i Dominikanska republiken då en stor våg som piskats upp av stormen dränkte fyra människor.

Jamaica hade änglavakt

Tidigt på lördagen svepte orkanen Ivan in över Jamaica med skyfall, enorma vågor och sönderslitna hus som följd. Men strax innan ovädret hann nå huvudstaden Kingston, gjorde orkanens centrum plötsligt en vridning västerut under några timmar.

– Den vobblade och skonade Jamaica, sade meteorologen Jennifer Pralgo vid amerikanska Nationella orkancentret i Miami om orkanens oväntade vändning till AP.

Det gick inte att avgöra hur starka vindarna varit eftersom mätinstrumenten hade blåst bort. Men ön drabbades ändå hårt.

Plundrare härjar i huvudstaden

En halv miljon människorna ombads att lämna sina hus och sätta sig i säkerhet, men för många vägde en annan rädsla tyngre än den Ivan förde med sig.

Många jamaicaner vågade inte lämna sina hem – av rädsla för att få sina hus länsade.

Plundrare höll tillbaka räddningsarbetare med skjutvapen och en läkare uppges enligt Reuters ha blivit skjuten och förd till sjukhus. I huvudstaden Kingston patrullerade beväpnade polismän gatorna för att stoppa länsningen, rapporterar AP.

Träd och elstolpar dunsade i marken och enstaka skott visade att folk försökte hejda plundringen.

Satt kurs mot Kajmanöarna

Ivan har nu satt kurs mot Kajmanöarna, strax nordväst om Jamaica. Myndigheterna har bett människor nära kusten att fly vågorna som väntas slå in över kusten.

På Kuba har 40.000 människor evakuerats inför orkanens befarade ankomst. Längre norrut var befolkning och turister på öarna Florida Keys och på delar av USA:s fastland i färd med att utrymma Ivans troliga väg.

Endast tre kategori 5-stormar har tidigare drabbat USA. Senast var det Andrew, som svepte in över södra Florida 1992 då 43 människor dog.

Per Mattsson, TT