"Helikoptern lät konstigt"

Tre döda när privatflyg kraschade i Göteborg

1 av 3 | Foto: roger lundsten/Scanpix
störtade i oländig terräng Helikoptern försvann strax norr omm Angered i Göteborg. Flera personer hörde explosionen men ingen kunde ta sig fram till haveristen, som låg i mycket oländig terräng på Orremossen. Tre män hittades döda vid det totalförstörda vraket.
NYHETER

GÖTEBORG

Tre män omkom när en helikopter störtade i går i naturreservatet Vättlefjäll i norra Göteborg.

Vittnen hörde konstiga motorljud, någon såg helikopterns konturer.

Sedan följde en kraftig smäll, följd av tystnad.

Sent i natt var offren fortfarande inte identifierade.

Den fyrsitsiga helikoptern var en ny Robinson R-44. Helikoptern flögs privat och var registrerad på en firma på en ort i Väst-sverige.

Enligt uppgift gjorde piloten i går turer med bland annat personal och kunder. En av platserna som besöktes var Marstrand. Det krävs inga förutbestämda färdplaner vid liknande flygningar men piloten hade under dagen kontakt med kontrolltornet på Säve airport i samband med att han flög genom luftrummet.

Tankade i Alingsås

Han hade tidigt på dagen hört sig för med Säve om bränsle, men där var tanken då tillfälligt stängd. I stället landade helikoptern på flygfältet i Alingsås vid 13.30 och tankade. Då var allt normalt. Efter Alingsås gick färden mot Göteborg.

Vad som sedan hände är oklart. Men allt gick mycket fort, ingen ombord på helikoptern hann slå larm om att något var fel.

Aimo Rokolampi bor i Angered ett par kilometer från nedslagsplatsen. Han stod på sin balkong och såg helikoptern över naturreservatet.

- Jag tyckte den flög ovanligt lågt. Motorn lät konstigt, säger Aimo som arbetat mycket med motorer.

Dimma i området

Larmet kom klockan 14.24. Då hade skogsvand-rare hört helikoptern och explosionen, och förstod att en olycka skett. Flera personer ringde, men ingen av dem kunde ta sig fram till olycksplatsen.

Att finna haveristen var svårt eftersom terrängen är mycket oländig och helikoptern kraschat i en mosse, Orremossen, kilometer från närmaste väg. Det var också dimmigt i området.

En ambulanshelikopter kunde lokalisera platsen för haveriet och fann att helikoptern var totalförstörd. Vrakdelarna var spridda över ett stort område, många hade sjunkit djupt ner i den sanka marken.

Död hittades under

Två personer hittades genast döda, den tredje hittades senare under delar av den kraschade helikoptern.

Både polis, räddningstjänst och haverikommissionens representant tog sig till haveriplatsen med helikopter eftersom det var mycket besvärligt att ta sig fram till fots.

En styrka från räddningstjänsten körde en bit med bandvagn men tvingades sedan gå i den svårforcerade terrängen.

Orsakerna till kraschen ska utredas men först måste vraket lyftas bort med helikopter.

Lena Olsson