16-åring anhållen för knivmordet

14-åring knivdödad i gängbråk

NYHETER

Polisen har fått ett genombrott i spaningarna efter nattens knivmord.

En 16-årig pojke greps i dag och anhölls för mordet på 14-åringen.

– Han greps i dag på förmiddagen, säger Mats Nylén, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Foto: mats strand
JAKT I NATT På Kärleksudden i Sollentuna uppstod bråk. Sökandet efter gärningsmannen fortsatte hela natten.

Mordet började som ett stort bråk mellan två gäng på Kärleksudden i närheten av Sollentuna kyrka norr om Stockholm.

– Vi grillade och några drack alkohol, berättar en 16-årig pojke som var där.

Han och flera vittnen berättar att vissa personer som kallar sig rasister och nationalister bland ungdomarna. Och när ett gäng invandrarungdomar kom till platsen, strax efter klockan 21, blev det stökigt.

Tjugotal inblandade

På lördagen tonade polisen dock ned uppgiften om ett bråk med rasistiska förtecken. Allt tyder i stället på att enskilda ungdomar har legat i fejd med varandra sedan lång tid tillbaka.

– I nuläget finns inget som tyder på att det handlar om ett bråk mellan invandrare och skinnskallar. Det handlar snarare om ett bråk mellan enskilda individer, säger Mats Nylén, presstalesman vid Stockholmspolisen.

Polisen bekräftar att det var två gäng med ungefär tio ungdomar i varje som började bråka.

– Invandrarungdomarna var runt tio personer och vi letar efter gärningsmannen i den gruppen, säger Marie-Louise Nilsson, vakthavande befäl vid polisen i Stockholms län.

Den dödade 14-åringen ska ha befunnit sig på den andra sidan och polisen tror att det ligger ett gammalt bråk i grunden.

– Han hade rakat huvud, men han var ganska lugn och jag tror inte att han skulle mucka med någon, säger det 16-åriga vittnet.

Patrik Sverin, 15, befann sig på Kärleksudden när bråket uppstod.

– Jag hörde att det var folk som skrek och så kom en tjejkompis fram och sa att en kille blivit knivskuren i bröstet. Jag ringde 112 direkt, berättar han.

”Folk skrek och grät”

Vittnen beskriver tiden innan ambulans och polis kom till platsen som kaotisk.

– Folk sprang omkring och skrek och grät.

Ambulansen avvaktade polisförstärkning innan den körde fram till den skadade 14-åringen. Enligt vittnen hade han då slutat att andas, men återupplivades i ambulansen.

Pojken fördes till Karolinska sjukhuset i Solna med svåra skador i buken. Han opererades på barnkliniken, men avled strax före midnatt av skadorna. Ett knivhugg träffade i hjärtat och pojken förblödde.

En annan pojke knivskars i handen, men inte så allvarligt att han behövde söka sjukvård.

Polisen höll omfattande förhör under natten med en mängd olika vittnen. Efter förhören har bilden klarnat något för utredarna och man har fått in uppgifter om att personer i de två gängen har legat i bråk med varandra tidigare.

I förmiddags kunde polisen gripa en 16-årig pojke. Åklagare fattade beslut att anhålla honom misstänkt för mordet. Men polisen vill inte kommentera hur 16-åringen ställer sig till anklagelserna.

Karin Östman, Mattias Lundell, Andreas Harne