Hela byn sörjer lokföraren Palle

Vännen: Vi är som en stor ledsen familj

1 av 2
EN OMTYCKT HÄSTKARL Paul "Palle" Carlsson var inte bara en omtyckt bybo i Skruvemåla. Han var också känd som en framgångsrik hästuppfödare. I fredags omkom han i tågolyckan i Nosaby.
NYHETER

SKRUVEMÅLA

Hela den lilla småländska byn sörjer lokföraren Palle Carlsson, 54, som omkom i tågkraschen utanför Kristianstad - och stöder hustrun och de båda döttrarna.

- Hela byn är i chock, alla sörjer, säger barndomsvännen Birger Eriksson. Vi är som en stor ledsen familj.

Palle Carlsson bodde med sin familj och sina hästar mitt i Skruvemåla, en by med ett 60-tal invånare, mitt i slöjdriket.

Palle, egentligen Paul, växte upp i Skruvemåla och ville aldrig flytta därifrån. Det var därför han blev lokförare.

Det var inte så lätt att försörja sig i byn, men med det yrket kunde han bo kvar och jobba i både Kalmar och Karlskrona. Han trivdes med jobbet. Riskerna pratade han aldrig om.

Alltid en oro

Ändå var hans fru orolig och tänkte ibland på riskerna, även om hon visste att det inte är farligare att köra tåg än att köra bil. Men det fanns alltid en oro när han inte var hemma, oavsett hur han färdades.

I går var familjen och vännerna samlade hemma i huset i Skruvemåla. Där fanns Palles fru, deras båda döttrar, Palles äldre syskon, hans svärmor och ett par grannar.

De tog emot mig för att jag också är uppfödd i byn, har lekt med Palle på höskullen och varit hans skolkamrat i byskolan, där vi gick fyra klasser i samma sal. Med en gemensam lärare.

I lördags var barndomsvännen Birger Eriksson och ett par kompisar där och pressade hö, sådant Palle skulle gjort i helgen, saker som måste göras.

Jobbade jämt

- Han jobbade jämt, berättar Birger. Hörde man en traktor klockan elva på julaftons kväll behövde man inte kolla vem som körde. Man visste att det var Palle.

Familjen Carlssons stora intresse har alltid varit hästar. Man har fött upp ponnyrasen new forest och haft stora framgångar. Gullabos stuteri är ett av de mest kända och framgångsrika i landet och familjen Carlssons hästar har utmärkt sig inom bland annat hoppning och dressyr. Vid en riksutställning för en månad sedan fick nio av familjens hästar utmärkelser.

Minnesstund i kyrkan

Nu vilar sorgen tung över Skruvemåla. Flaggan vajar på halv stång vid den nerlagda skolan - numera samlingslokal för byborna som ofta har gemensamma festligheter och aktiviteter där.

Och i går kväll var det tacksägelse över Paul Carlsson i Gullabo kyrka.

Pelle Tagesson