Många blodgivare ville hjälpa tågolycksoffer

NYHETER

Cirka tusen blodgivare kallades via sina mobiltelefoner för att hjälpa olycksoffer vid tågolyckan i Nosaby. Det var första gången som mobiltelefoner användes för att få blod till en större olycka.

Blodcentralen Skåne blev under fredagen först i landet med att prova systemet att akut kalla in blodgivare för att lämna blod till en större olycka. Vid 10-tiden började meddelanden skickas via sms till cirka tusen skånska blodgivare om att det behövdes blod akut på grund av en olycka.

Många visste då att det gällde tågolyckan i Nosaby utanför Kristianstad och blodcentralerna fylldes av hjälpsamma blodgivare.

– Det blev en fantastisk uppslutning, folk kom springande med sina mobiltelefoner i händerna och ville lämna blod, säger Thomas Attnäs, informatör vid Blodcentralen Skåne till TT.

Höjd beredskap

Normalt har de skånska blodcentralerna kortare öppettider på fredagar. Men eftersom man inte visste omfattningen på olyckan och behovet av blod till eventuella operationer höjdes beredskapen och personalen fortsatte att tappa blodgivare för att fylla på lagren. Strax efter klockan tolv kunde larmet blåsas av och ett nytt sms skickades då ut till blodgivarna om detta.

– Vi hade då tappat 135 påsar blod bara i Malmö och Lund, jämfört med 40-50 en vanlig fredag, säger Thomas Attnäs.

Både Blodcentralen Skåne och Blodcentralen Stockholm använder normalt sms för att kalla och för att tacka sina blodgivare sedan några år tillbaka.

– Men det här var första gången systemet användes i en akut större krissituation. Och det fungerade ju mycket väl, vi är mycket nöjda, säger Thomas Attnäs.

Annette Fröstberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM