Eleverna sörjer sin kamrat

Krisgrupper har inrättats för de sörjande

NYHETER

Sorgen ligger tung över Häggviksskolan i Sollentuna.

Eleverna är ledsna och chockade och kommunen har specialinkallat en krisgrupp för att stödja ungdomarna.

– Det enda vi kan göra just nu är att finnas till hands och lyssna, säger krisgruppens samordnare Eva Alexandersson.

En flagga vajade på måndagen på halv stång på Häggviksskolan, där många av 14-årige James Waits vänner går.

I polishuset inte långt därifrån sitter den mordmisstänkte 16-åringen inlåst medan utredarna jobbar för högtryck.

- Eftersom den anhållne är så ung finns det särskilda krav på skyndsamhet, säger Ulf Göranzon, presstalesman på länspolisen i Stockholm till TT.

Förundersökningsledaren - i det här fallet chefsåklagare Krister Petersson - har också en särskild skyldighet att ständigt ompröva beslutet att frihetsberöva 16-åringen. Hittills har han inte gjort någon annan bedömning än att 16-åringen ska sitta kvar.

Skolan i chock

I den mördade 14-åringens skola var stämningen tryckt. Vissa grät av sorg över sin döde kamrat. Andra var fortfarande alltför chockade för att riktigt kunna förstå vad som hänt.

På måndagen fanns föräldrar på plats för att stötta sina barn och deras jämnåriga och på kommunen hade man inrättat en krisgrupp.

Med i gruppen finns representanter från polis, socialtjänst, skola och psykiatri som tillsammans kommer att göra sitt bästa för att stödja barnen i sorgearbetet.

– Det är många frågor som kommer upp vid såna här tillfällen. Det enda vi kan göra just nu är att finnas till hands och lyssna på barnen, säger krisgruppens samordnare Eva Alexandersson.

Vissa elever var där

Även Häggviksskolan har inrättat en krisgrupp bestående av kurator, skolsköterska, lärare och skolledning. På måndagsmorgonen anordnades en minnesstund i skolans aula som även fortsättningsvis kommer att hållas öppen för elever som vill ha en stund i stillhet.

– Vissa av våra elever var med när det hände. Dom riktar vi oss naturligtvis mest till, även om alla är ledsna, säger rektorn Tord Näktergal.

Rektorn vill inte att hans elever pratar med några journalister.

– Vi måste låta dem sörja i fred. Det är en ofattbar händelse. En 14-årig kille har mist sina chanser till att uppleva resten av sitt liv. Det är svårt för alla att smälta, säger han.

Tror på olyckshändelse

Enligt rektorn fanns det inga grupperingar med främlingsfientliga åsikter på skolan. Teorin om att 14-åringen skulle ha varit offer för något gängbråk med politiska förtecken tror han därför är något långsökt:

- Jag tror det som hände var någon slags olyckshändelse. För några år sedan hade vi någon enstaka elev med främlingsfientliga åsikter, men nu har vi inget sådant problem på skolan, säger han.

Anna-Maria Carnhede

ARTIKELN HANDLAR OM