Jag tror att det skulle behövas en ny partiledare till nästa val

- om det blir aktuellt måste det bli en kvinna. Läs chattet med Aftonbladets chefredaktör Helle Klein

NYHETER

Hon har en gång sagt upp sig i protest mot SAP och LO och tycker partierna i riksdagen ska vässa kontakten med verkligheten.

Det berättar Helle Klein, Aftonbladets politiska chefredaktör, i den första av flera måndagschattar med läsarna.

Helle Klein säger: Jaha då är jag på plats och vi kan köra igång. Vad tycker ni om läget i svensk politik?

Zlatan säger: Hej Helle. Jag undrar hur kontakten med LO fungerar? I vilken form märker du som politisk chefredaktör av den?

Helle Klein säger: LO äger tillsammans med norska Schibsted Aftonbladet. Det är dock ett mycket professionellt ägande som inte går ut på att lägga sig i tidningens innehåll. Aftonbladet är på ledarplats oberoende (s) och vi går inte i någons ledband. Sen skriver vi ofta om fackliga och arbetsmarknadspolitiska frågor - en viktig del av verkligheten som nästan inga andra ledarsidor skriver om.

Fransson säger: Känner du eller umgås du privat med någon i regeringen? Vilka då i så fall?

Helle Klein säger: Nej, jag umgås inte med någon privat. Däremot känner jag en hel del av statsråden. Det blir så efter många år i den politiska journalistiken. Jag var också som ung aktiv i det socialdemokratiska ungdomsförbundet och många ur den generationen sitter i riksdag och regering i dag.

Ninni säger: Hej! varför tar du aldrig upp sånt som intresserar folk? Fattiga och rika, invandrare och rasister. varför väljer du så knäppa ämnen?

Helle Klein säger: Jag vet inte riktigt vad du menar. I dagens krönika skriver jag just om invandrarfrågan och om diskrimineringen på arbetsmarknaden. Vilka ämnen tycker du vi borde skriva om?

Wachtmeister säger: Hejsan Helle. Tja, läget i svensk politik är väl sådär... Om jag säger: slopa fastighetsskatten, vad säger du, och varför? Är det inte helt sjukt att människor inte har råd att bo kvar hemma?

Helle Klein säger: Jo det är sjukt, men fastighetsskatten hör till de få skattebaser snart som finns kvar i en alltmer rörlig och global ekonomi. Den bör dock utformas bättre.

Kajsa säger: Hej. Vad tror du Aftonbladets ledarsida bidrar med, dvs vad har er opinionsbildning för effekt på politiken - svara ärligt tack.

Helle Klein säger: Jag tror att ledarsidor, inte bara vår, bidrar med att just bilda opinion, att få beslutsfattare att tänka efter men också att få medborgare att engagera sig i samhällsfrågor. Vi får dagligen hundratals reaktioner på det vi skriver - så folk bryr sig!

veronica säger: tycker du att göran persson är feminist?

Helle Klein säger: Tveksamt. Han måste nog upp till bevis och bli tydligare på den punkten.

Sossen säger: Vad tycker du om Göran Perssons agerande gällande Margots Wallströms vara eller icke vara som kommissionär? Borde ni inte ha rutit till lite mer där? Maktspråk är bara förnamnet...

Helle Klein säger: Vi skrev stenhårt under lång tid om bråket Persson-Wallström - vi har länge drivit att Wallström borde vara kommissionär och sen helst någon gång ta över som partiordförande. Perssons agerande i våras var helt obegripligt.

Fransson säger: Jobbar du som en del i ett nätverk (socialdemokratiskt) eller kan du tycka vad du vill i dina ledare?

Helle Klein säger: Jag är helt oberoende - ingår inte i några nätverk. Vi bildar självständigt opinion utifrån våra värderingar - där vi ju har hjärtat till vänster.

Ninni säger: Jag tycker du ska bli opolitisk. Varför måsten du ha sosse-färg?

Helle Klein säger: Det finns en stor poäng i att ledarsidor deklarerar var de står politiskt så att läsarna kan förhålla sig till det som skrivs - man kan ju hålla med eller bli förbannad. Vi är den enda rikstäckande s-rösten - DN är liberal, liksom Expressen, Svenskan moderat osv. För det demokratiska samtalets skull är det viktigt med olika tydliga röster. Sen är vi som sagt inte någon partipolitisk ledarsida utan en oberoende s-röst.

rödstrumpan säger: hej helle. Vad säger du om Ulvskogs utspel om att sossarna borde äga fler tidningar? De skötte ju inte direkt om de tidningar de ägde tidigare. Hela a-pressen (med vissa kända undantag) var ju ett sorgligt kapitel, om man tittar på ägandet. Journalistikst var de ju ofta utmärkta.

Helle Klein säger: Håller med dig. Jag jobbade en gång som chefredaktör på Örebro-Kuriren och vet vad det klantiga tidningsägandet innebar. Suck. Förstår dock inte riktigt vad Marita Ulvskog menar? Var finns pengarna? Och vad för slags medier ska SAP äga?

knorr säger: Vad tycker du själv saknas på Aftonbladets ledarsidor? Ärligt...

Helle Klein säger: Fler röster med invandrarbakgrund. Vi har en bra åldersfördelning och könsfördelning men etniskt finns det mer att göra.

knorr säger: Vad händer om du och någon annan ledarskribent tycker olika? Gör ni upp i fikarummet innan eller

Helle Klein säger: Vi för diskussioner varje dag på ledarredaktionen. Ytterst är det jag som bestämmer om det skulle vara konflikt, vilket det sällan är. Sen införde jag att varje ledare är signerad så att man som läsare vet vem som har skrivit - man har ju olika intressen och olika sätt att skriva. Varje dag har vi också en krönika av någon av våra ledarskribenter.

Motstånd säger: Vore det inte bättre om Sverige införde en yrkesriksdag? Där de som bestämmer verkligen vet vad det är dem bestämmer. Jag jobbar själv inom sjukvården och ser själv att de politiker som bestämmer inte har en aning om vad deras beslut får för konsekvenser.

Helle Klein säger: Jag håller inte med. Demokrati bygger på förtroende - det andra är någon form av expertstyre. Det vore bättre om partierna livade upp sig och blev bättre på verklighetskontakten.

sunken säger: Hur frimodig är du egentligen, vågar du kritisera Perssons betongpolitik hur hårt som helst eller får du smäll på fingrarna av LO då?

Helle Klein säger: Jag vågar! Vi gör det också ganska ofta. Med tanke på att jag en gång i tiden slutade på Örebro-Kuriren i uppror mot de lokala ägarna (SAP och LO) så tror jag få tvivlar på min integritet.

Mr.O säger: Hur mycke tycker du våld och krig förändras i media? från händelse till media?

Helle Klein säger: Viktig fråga. Är inte riktigt säker på vad du menar, men våldsskildringar måste alltid hålla balansen mellan "förhärligande" och "information". Det finns en risk med att vi visar så mycket våld (framför allt TV) att vi blir avtrubbade och likgiltiga inför mänskliga tragedier. Därför är genomtänkta analyser, kulturartiklar och reportage viktiga som motvikt till det snabba nyhetsflödet.

Tom säger: Invandringen är en av de viktigaste frågorna för många människor. Ni skriver dock sällan något om de negativa effekterna av invandringen. Kritiker får sällan uttala sig. Det bästa jag sett på länge i AB, var den turkiske mannen i Malmö som krävde invandringsstopp. Låt fler invandringskritiker uttala sig!

Helle Klein säger: Det är viktigt att problematisera det mångkulturella samhället med alla dess spänningar. Men det är knappast invandrarna som är problemet utan den stora bristen är avsaknaden av integrationspolitik. Detta att många invandrare, trots att de är välutbildade, inte får jobb på grund av att de har fel efternamn är skandal!

Kitte säger: Vad tycker du att man ska göra åt förortsläget??

Helle Klein säger: Jag bor själv i en socialt utsatt stockholmsförort. I åratal har det skurits ned på resurserna till missbruksvård, psykvård och dylikt - i stället har samhället satsat på hårdare tag och fängelser. Det straffar sig i form av mer våld och problem. Storstadsatsningen som pågick för några år sen hade bra saker, men den har regeringen inte valt att satsa på. Tyvärr.

boboviking säger: VAd tycker do u om Socialdemokraternas ovilja att dela på regeringsmakten i Sverige med andra partier? Är de för styva i korken och kommer det att straffa sig

Helle Klein säger: Jag tycker inte om den här sortens förhandlingsdemokrati som pågår just nu mellan regeringen och vänstern och miljöpartiet - det blir för mycket hemliga korridoröverläggningar och för lite av öppen debatt och demokrati. In med dem i regeringen så får de också ta ansvar för helheten.

Sofia säger: Vad är högst prioriterat på Aftonbladet, politik eller dokusåpa?

Helle Klein säger: Vi har både och - det är det som är styrkan i en kvällstidning. Här finns just den bredd livet erbjuder - skvaller, kärlek, smärta, kändisar, politik, kultur, det ytliga och det fördjupande, dramatik och fakta... Det uppskattas av 1,8 miljoner människor varje dag!

Sven A säger: Som speglare av samhället borde ni följa upp fastihetsmäklarnas agerande som man kan uppleva som den största samhällsfaran just nu. Säljer till priser som är orealistiga bara för att göra profit. Många hus säljs utan besiktning och köpare/säljare får sedan ta konflikterna när dom har lyft sitt arvode.

Helle Klein säger: Bra idé. Jag ska tipsa nyhetsredaktionen.

bruden säger: Hur mycket diskuterar ni på ledarsidan med politikredaktionen om vilka frågor som är intressanta? Eller är det vattentäta skott?

Helle Klein säger: Det är två helt skilda avdelningar, sen sitter både samhällsredaktionens chef, Lena Mellin, och jag i redaktionsledningen och diskuterar vad som är på gång. Men i bland kan vi, som du säkert sett, driva frågor i lite olika riktning.

Lasse S säger: Är inte Göran Perssons utspel om att han är "sugen" och "ung" bara en signal till alla oss andra att arbeta vidare, vara glada, helst tysta och nöjda. En fyrtiotalistönskan alltså, så att DE får de bra på SIN ålders höst, på bekostnad av oss kommande generationer.

Helle Klein säger: Ha! Det var en cynisk tolkning. Jag tror dock det är bra om 40-talistern bereder sig på att jobba vidare långt efter pensionen så att vi yngre slipper dra hela lasset, fniss.

Ola säger: Jag tycker du är en utmärkt skribent och en viktig röst i vårt land. Keep up the good work!

motion säger: Vad tycker du om USA's nuvarande utrikespolitik? (svara kortfattat)

Helle Klein säger: Tack!

Helle Klein säger: Den är katastrofal. Det är mitt korta svar. Följ gärna vad vi skriver på sidan 2 - det handlar ofta om Bush och den enda supermaktens beklagliga politik.

Sofia säger: Hur ser din bakgrund ut, yrkesmäsigt?

Helle Klein säger: Jag tänkte bli präst (!) en gång och har en teol.kand från Lunds universitet, men hamnade i medievärlden. Fick mitt första jobb på Örebro-Kuriren (precis som min chefredaktörs-kollega Anders Gerdin som också arbetat på den tidningen) och lärdes upp inifrån tidningslivet så att säga. Blev sen chefredaktör där när jag var 25 år. Kom till Aftonbladet som ledarskribent hösten 1995 och blev politisk chefredaktör 2001.

Ammy säger: hej helle klein: Jag undrar på vilket sätt tillgången till medier har samband med vår sociala kontroll??? skulle du kunna vara så snäll o diskutera det med mig!mvh/ammy

Helle Klein säger: Kan du utveckla din tanke? Medierna styr naturligtvis en hel del med vårt val av verklighetsbeskrivning och vad vi lyfter fram som viktigt och oviktigt. Spännande fråga som jag måste tänka på.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr strax sluta, här följer sista frågan:

anders säger: Tycker du att Göran P ska sitta kvar över nästa val eller tror du inte att en ny partiordförande t ex en kvinna skulle kunna öka intresset för partiet?

Helle Klein säger: Jag tror att det skulle behövas en ny partiledare till nästa val - och om det blir aktuellt MÅSTE det bli en kvinna! Finns många bra kandidater, även om Anna Lindh hade varit det självklara valet.

Helle Klein säger: Tack för spännande och bra frågor. Vi ses på chatten nästa måndag! Fortsätt att läsa Aftonbladet - och dess ledarsida!