Specialkommando från USA tog hand om avvisade i Sverige

Förbjudna metoder del av USA:s terroristjakt efter 11 september

NYHETER

London

Ett amerikanskt specialkommando - med befogenhet att frångå mänskliga rättigheter - tog hand om de två egyptier som 2001 avvisades från Sverige.

Det avslöjar den amerikanske journalisten Seymour Hersh i sin nya bok Chain of Command.

Kommandot kallas SAP, Special Access Programme, eller på svenska ”program för särskild tillgång”. Det innebär rätt för dess agenter att göra nästan vad som helst med vem som helst i terroristjaktens namn, och begränsas inte heller av enskilda nationers lagar.

Det topphemliga beslutet om SAP undertecknades av USA:s president George W Bush några månader efter attackerna den 11 september 2001. Beslutet innehöll bland annat formuleringen: ”Jag beslutar att inga av Genève(konventionerna)s villkor gäller i vår konflikt med al-Qaida i Afghanistan och i resten av världen”. Det skriver Seymour Hersh i sin nya bok Chain of Command, enligt utdrag i brittiska The Guardian på måndagen.

Den som sedan övervakade det i praktiken och låg bakom att brutala, förbjudna metoder började användas runtom i världen var försvarsminister Rumsfeld. Enligt Hersh lät Rumsfeld övergreppen utvecklas och förfinas i det då nyinrättade fånglägret på Guantánamo-basen på Kuba.

Blixtoperation i Sverige

Trots motstånd från så hög nivå som Bushs säkerhetsrådgivare Condoleezza Rice exporterade Rumsfeld sedan SAP till i första hand Abu Ghurayb-fängelset i Irak.

Hershs källor inom USA:s underrättelseväsende berättar också att det var i enlighet med SAP som amerikanska agenter deltog i hemforslingen av egyptierna Ahmed Agiza och Muhammed el-Zari från Sverige i slutet av 2001. Inom loppet av några timmar greps de av Säpo, avvisades av regeringen och sattes på ett USA-chartrat plan med destination Kairo. Blixtoperationen har fått mycket kritik - Agiza hävdade sedan att han torterades i egyptiskt häkte.

De interna protesterna mot SAP började ett halvår senare, då en CIA-anställd som besökt Guantánamo rapporterade att han var ”övertygad om att vi begår krigsbrott”, och att ”över hälften av människorna inte hör hemma där”. Behandlingen av fångarna var alltså inte bara felaktig, den var ett slöseri med tid och resurser, säger en CIA-källa till Hersh.

Inget hände

Klagomålen nådde Condoleezza Rice, som sammankallade ett möte i Vita huset. Enligt en före detta Vita huset-tjänsteman lovade Rumsfeld då att göra något åt saken. Men inget hände.

Enligt Hershs källor såg Rumsfeld i stället till att SAP-verksamheten utvidgades, vilket sedan resulterade i skandalen med Abu Ghuryab-övergreppen.

På en presskonferens häromdagen svarade Rumsfeld att visst godkände han hårda förhörsmetoder, men bara för terrorfångarna på Guantánamo. Uppenbart irriterad ställde han USA:s metoder mot de som används av motståndarna i Irak.

– Är det på samma nivå som att halshugga någon i tv? Nej, det är det inte, sade han.

Henrik Samuelsson/TT , Karin Fyrlund