Borgerligt bud om försvaret

NYHETER

De fyra borgerliga partierna lämnade sent på måndagskvällen ett eget förslag till försvarsbeslut. Borgarna vill spara åtskilligt mindre än tre miljarder kronor. Förhandlingarna återupptas på tisdagen.

Kvällens övningar på försvarsdepartementet var den borgerliga fyrklöverns första gemensamma möte med försvarsminister Leni Björklund.

Inför mötet varslade centerledaren Maud Olofsson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt om att det borgerliga förslaget inte ryms inom de ramar som regeringen kom överens om med miljöpartiet och vänsterpartiet i fredags.

Ingen av dem uteslöt dock en överenskommelse med regeringen, var uppgörelse med och v går ut på att minska försvarsanslagen de tre närmaste åren.

Anslaget ska, jämfört med i år, vara 600 miljoner kronor lägre 2005, 1,5 miljarder lägre 2006 och tre miljarder lägre 2007.

Under tre miljarder

Nivån minus tre miljarder har tidigare förordats av försvarsberedningen, med stöd av både centern och kristdemokraterna.

Men efter måndagens möte sade centerns förhandlare, försvarsutskottets ordförande, Eskil Erlandsson till TT att det borgerliga budet ligger klart under de tre miljarderna.

Tiden är knapp. Regeringen beslutar om propositionen på torsdag. Dagen efter ska den presenteras för allmänheten. På tisdag eftermiddag fortsätter förhandlingarna.

Jan Björklund, förste vice ordförande i folkpartiet, hoppas nå en bred överenskommelse mellan de fyra borgerliga partierna och socialdemokraterna. Det absolut avgörande är pengarna, enligt honom.

– Vill man komma överens är det inga problem. Så här nära varandra har man aldrig varit, sade försvarsberedningens ordförande Håkan Juholt (s).

Olika tolkning

@TT Bröd:Mycket tydde på att de nivåer regeringen gick med på i fredags kom överraskande till och med för försvarsdepartementet. Försvarsministern sade då att frågan om nivån inte var låst utan måste kunna diskuteras.

Det motsades av miljöpartiet och vänsterpartiet. De förklarade att siffrorna ligger fast.

Detta kan bli ett svårlöst problem för regeringen som vill ha en bred överenskommelse över blockgränserna. ”Det blev lite olyckligt med siffrorna”, sade en regeringskälla.

– Ändras siffrorna så bryts budgetöverenskommelsen för 2005 och det tror jag inte regeringen vill göra, varnade Yvonne Ruwaida från miljöpartiet.

Flera inblandade som TT talat med säger att det trots allt finns bred samsyn om försvaret och dess framtida ”affärsidé”.

”Politisk vilja”

Lars Ångström från miljöpartiet säger:

– Det finns inga djupgående skillnader och i sak är vi i stort sett ense. Nu handlar det om politisk vilja.

Den känsligaste frågan av alla, vilka förband som ska läggas ned, har parterna inte ens börjat diskutera. Det är den sista biten, enligt Eskil Erlandsson.

För ett par veckor sedan lovade de borgerliga partierna att de skulle försöka samarbeta. Försvarsförhandlingarna blir första chansen för dem att visa om de menar allvar med sin allians för maktskifte 2006.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM