Hemlig elitstyrka från USA opererade i Sverige

NYHETER

En hemlig antiterroriststyrka från USA opererade i Sverige för tre år sedan med tillstånd av svensk säkerhetspolis.

De sensationella uppgifterna presenterades i går i TV4:s samhällsprogram Kalla fakta.

Det var den 18 december 2001 som åtta amerikanska specialagenter hämtade egyptierna Muhammed el-Zari och Ahmed Agiza i Stockholm.

Tidigare samma dag hade de båda terroriststämplade egyptierna gripits av svensk säkerhetspolis för avvisning.

Flögs till Egypten

Överlämningen skedde på Bromma flygplats. Amerikanerna flög de gripna till Egypten där de enligt uppgift utsattes för hårda förhör och tortyr.

Avvisningen förblev okänd fram till i våras då den avslöjades av TV4. Nu kommer nya uppgifter som pekar på att det var ett hemligt amerikanskt antiterroristkommando som deltog i operationen.

Det är den amerikanske journalisten Seymour Hersh som tagit fram uppgifterna. I sin nya bok ”Chain of Command” (”Befälskedja”) berättar Hersh om den hemliga styrkan.

Kommandot består av 200 handplockade elitsoldater och skapades av USA:s försvarsminister Donald Rumsfeld strax efter terroristattentaten den 11 september 2001.

Tillstånd att tortera

Enligt Hersh, en av USA:s mest respekterade journalister, har gruppen tillstånd att kidnappa, tortera och mörda i jakten på terrorister, också i andra länder än USA.

Gruppen är fortfarande aktiv. Uppdraget i Sverige var ett av deras första, men långt ifrån det sista.

Avvisningen av de båda egyptierna i december 2001 har kritiserats av såväl organisationer för mänskliga rättigheter som den politiska oppositionen inom Sverige.

Aftonbladet har bett utrikesminister Laila Freivalds och justitieminister Thomas Bodström kommentera de nya uppgifterna, men båda har avstått.

Thomas Gustafsson