Skånska tågolyckan utreds

Två omkom och 47 skadades i Nosaby

NYHETER

KRISTIANSTAD

Två personer omkom och 47 skadades när ett tåg i fredags körde in i en lastbil vid en järnvägskorsning i Nosaby.

Åklagaren inväntar nu polisens utredning, innan han tar ställning till om chauffören ska delges misstanke om brott.

Den lastbilschaufför som i fredags var inblandad i tågkraschen i Nosaby i Kristianstads utkant är inte delgiven misstanke om brott. Det kommer att dröja innan åklagaren tar ställning till om så ska ske.

– I sådana här fall brukar det vara vållande till annans död som blir aktuellt. Vårdslöshet i trafik är mycket mer svårbevisad, säger åklagare Christofer Ramkvist till Sydsvenskan.

Blev bländad av solen

Chauffören har berättat att han blev bländad av solen och därför inte såg att stoppsignalen blinkade rött. Bommarna var på väg ner och lastbilsekipaget fastnade. Han ska ha försökt dra upp bommen manuellt, men misslyckats med detta. Då körde det regionala Kustpilentåget in i lastbilens släp.

Två personer omkom i olyckan och 47 skadades.

Ska prata med andra myndigheter

Polisens utredare ska så snart som möjligt ta del av vad andra inblandade myndigheter har dragit för slutsatser om olyckan. Först därefter kommer kammaråklagare Christofer Ramkvist att ta ställning till om chauffören ska delges någon brottsmisstanke.

– De kan ju ha kommit fram till saker i sina utredningar som gör att chauffören verkar mer eller mindre oaktsam. Man kan ju till exempel tänka sig tekniska fel, säger åklagaren till TT.

Brottsmisstankar som det skulle kunna bli fråga om är i första hand vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Om utredningen leder fram till åtal och rättegång mot chauffören kan det också bli aktuellt att pröva skadeståndsanspråk från personer som skadats i olyckan.

Detta är dock inget som Christofer Ramkvist kommer att ta på sig att driva, utan bygger på att de drabbade själva tar initiativ.

Tidigare artiklar

TT