Minst 47 döda av bomb i Bagdad

Över hundra skadade vid explosion nära marknadsplats

Foto: Khalid Mohammed/AP
En irakisk kvinna sörjer ytterligare dödsoffer i Bagdad. Många människor dödades på tisdagen, när vad myndigheterna tror var en bilbomb exploderade utanför en polisstation på Haifa Street i den irakiska huvudstaden.
NYHETER

BAGDAD

Minst 47 människor dödades och 114 skadades när en kraftig explosion skakade en välbesökt marknadsplats i Bagdad på tisdagen.

Explosionen beskrevs som en bilbombsattack mot en polisstation på Haifa-gatan, ett område där motståndet mot USA-styrkorna i Irak är starkt.

Kan vara granater

Uppgiften att det handlade om en bilbomb och att en polisstation var målet lämnades av USA-militären och det irakiska inrikesdepartementet. Iraks hälsovårdsdepartement sade att 47 människor hade dödats och 114 skadats.

Inrikesdepartementet och vittnen uppgav att det kan ha handlat om två bilbomber. Vittnen och polismän på platsen sade också att granater kan ha slagit ner i området vid samma tillfälle.

”Plötsligt såg jag bara blod”

– Jag stod där och pratade med en vän. Plötsligt såg jag bara blod och min vän låg där död, berättade en irakisk man som låg i en sjukhusbädd med sår i ansiktet och bandage om magen.

En av cheferna på Karkh-sjukhuset i Bagdad sade att 23 lik hade tagits in där. Reuters reporter räknade till 15 döda som låg kvar nära platsen för explosionen.

Räddningsmanskap drog fram blodiga kroppar ur sönderslagna marknadsstånd. Skor, kläder och kroppsdelar låg överallt på platsen tillsammans med kringspridda frukter och grönsaker.

På gatan hade en stor krater vräkts upp. Minst nio bilar förstördes i explosionen, och tjock svart rök bolmade upp. Ambulanser med tjutande sirener körde döda och skadade till sjukhus medan amerikanska helikoptrar surrade ovanför.

Fäste för kriminella

Området kring Haifa-gatan är ett känt fäste för de grupper som motsätter sig USA:s närvaro i Irak men också för kriminella kretsar. I söndags, en dag då över 100 människor dog i våldsdåd runtom i Irak, gick rebeller till angrepp med en rad bilbomber och granatattacker i Haifa-området i Bagdad. Över 20 irakier dödades i trakten i våldsamma strider mellan amerikaner och irakier.

Vid ett tillfälle under striderna dödades minst fem irakier som stod intill ett övergivet amerikanskt pansarfordon när USA-helikoptrar öppnade eld mot platsen. Bland dödsoffren fanns en producent från tv-kanalen al-Arabiyya.

Överfall

På tisdagen öppnnade även beväpnade män eld mot en minibuss i Baquba i Irak. 13 människor – tolv poliser och en civilperson – ska ha dödats i överfallet i Baquba.

aftonbladet.se , TT-Reuters