16-åringen begärs häktad

Förhandlingarna sker bakom stängda dörrar

NYHETER

Åklagare Krister Petersson lämnade strax efter lunch på tisdagen in en häktningsframställan till Sollentuna Tingsrätt.

16-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mord.

Enligt Ulf Göranzon på polisens presstjänst kommer med stor sannolikhet häktningsförhandlingarna ske bakom stängda dörrar.

– Det handlar om en 16-årig pojke, så något annat skulle förvåna mig, säger han till aftonbladet.se.

Åklagaren önskade att få hålla förhandlingen redan under tisdagen, men Sollentuna tingsrätt meddelade på eftermiddagen att häktningsförhandlingen kommer att hållas på onsdagsmorgonen.

Misstankarna har stärkts

16-åringen anhölls i söndags skäligen misstänkt för mordet på 14-årige James Waite. Sedan dess har alltså misstankarna mot honom stärkts. Men Petersson vill inte gå in på vad han grundar detta på:

– Det finns fortfarande en hel del personer på fri fot som fanns på plats på brottsplatsen så av utredningstekniska skäl väljer jag att inte gå närmare in på detta.

Huruvida det i på tisdagen fanns några misstankar mot någon av de andra ungdomarna vill Petersson inte kommentera. Flera personer som befann sig på festplatsen i Sollentuna hördes under måndagen av utredarna, men inga ytterligare frihetsberövanden har gjorts.

Söker efter mordvapnet

Polisen fortsätter att söka efter mordvapnet, som tvärtemot vad man tidigare uppgivit inte har hittats. Uppgiften att en kniv skulle funnits i mordoffrets kropp är totalt felaktig, säger nu Ulf Göranzon, presstalesman för länspolisen i Stockholm.

– Mordvapnet saknas. Den tekniska undersökningen av brottsplatsen är ännu inte avslutad, säger han till TT på tisdagskvällen.

16-åringens advokat Hans Ahlstedt hade hoppats att åklagaren överhuvudtaget inte skulle behövt begära 16-åringen häktad, inte ens i det fall att misstankarna mot honom kvarstod.

– Det finns andra sätta att lösa sådant på. Man hade exempelvis kunnat överväga en tillfällig placering på ett paragraf 12-hem, säger han till TT.

”Extremt maktmedel”

– Ett frihetsberövande – oavsett det gäller en vuxen människa eller ett barn – är ett extremt maktmedel som måste användas med största försiktighet.

Vilken inställning hans klient har till anklagelserna vill han inte gå in på. Även om han säger att han har mycket svårt att tänka sig att medge åklagarens brottsrubricering mord.

– Innan det blir dags att deklarera inställningen vill jag prata med min klient och förklara och verkligen se till att han förstår vad det handlar om, säger Hans Ahlstedt.

Anna-Maria Carnhede, Annika Sohlander, Robert Triches TT