Orkanen Ivan tar sats mot USA:s sydkust

New Orleans har beordrat evakuering

Foto: Jose Goitia/AP
Natten till tisdagen drabbade orkanen Ivan den yttersta spetsen av provinsen Pinar del Río i västligaste Kuba, ett 30-tal mil sydväst om Havanna. Invånarna börjar sakta kunna återvända till sina hem efter orkanens härjningar.
NYHETER

Orkanen Ivan tar sats mot USA.

Från Florida till Texas bävar nu invånarna för ovädret, som befaras slå till senast på torsdag.

En direkt träff mot New Orleans skulle innebära katastrof och evakuering har beordrats.

Om ”Ivan den förskräcklige” behåller sin kraft kan den bli en av de värsta som träffar USA i modern tid. Orkanen har hittills tagit minst 68 liv.

Natten till tisdagen strök orkanen förbi Kuba. I sista stund svängde ovädret västerut och skonade huvudstaden Havanna. De svenskar som sökt skydd på ambassaden kunde andas ut.

Enligt tidigare prognoser skulle ”Ivan den förskräcklige” drabba Kubas huvudstad med full kraft.

– Dessutom med låg hastighet, den kryper fram i 15 km/tim, så med Havannas gamla, dåligt underhållna byggnader hade det kunnat gå illa, sade Sveriges Kubaambassadör Christer Elm till TT på tisdagseftermiddagen.

Då hade Elm haft öppet hus i den stabila ambassadbyggnaden för oroliga svenskar under natten.

– Vi har haft en campingplats här kan man väl säga, folk sov på golvet, sade Elm och uppgav att 22 svenska turister och studenter övernattat.

Castro uppges vara nöjd

Kubas ledare Fidel Castro påstås ha varit tacksam - och möjligen också glad över att Ivan i stället tycks ha siktet inställt på USA:s sydkust.

Senast på torsdag morgon lokal tid beräknas orkancentrum ha nått fram. Från Texas till Florida fruktar invånarna nu en katastrof.

Borgmästare Ray Nagin i New Orleans har redan utlyst undantagstillstånd. Fler än en miljon människor har nu uppmanats att evakuera sina hem, rapporterar AP.

- Ingen kan tvingas lämna sina hem men vi uppmanar alla att evakuera nu, säger företrädare för myndigheterna.

De flesta skolor i delstaten Louisiana har redan stängt, många företag har valt att tillfälligt stänga och överallt spikar man skydd över fönster och dörrar.

Kan hamna under vatten

Risken att miljonstaden New Orleans får en direkt träff beräknades på tisdagen till 22 procent. I så fall väntar en katastrof - staden ligger till stora delar under havsnivån och skulle bokstavligen dränkas.

- Får vi en orkan av Ivans styrka så hamnar stora delar under upp till 6 meter vatten, säger borgmästaren till CNN.

- Om människor inte kan ta sig från staden så bör de flytta så högt upp som möjligt. Ta in på hotell eller bege sig till de byggnader som ligger högt.

Evakuering har beordrats även i delar av Florida och Alabama.

På tisdagen mättes orkanen Ivan till styrka 4 på den 5-gradiga skalan, vilket innebär att den mattats av något.

Caroline Olsson, TT