Terroristmisstänkt släppt – och fast på nytt

NYHETER

En 25-årig man som är misstänkt för terroristbrott försattes på fri fot av Svea hovrätt på tisdagen.

Men direkt efter beslutet togs mannen i förvar av Säkerhetspolisen (Säpo).

25-åringen har suttit häktad sedan i april då han och tre andra greps av nationella insatsstyrkan vid tillslag i Malmö och Stockholm.

Fallet har hela tiden omgärdats av strängaste sekretess.

Men enligt vad TT erfarit rör misstankarna det dubbla självmordsattentatet i Arbil i norra Irak den 1 februari i år. Dåden riktades mot de kurdiska partierna PUK:s och KDP:s kontor i staden. Cirka 100 människor dödades och åtskilliga skadades vid sprängningarna.

En av männen försattes på fri fot av hovrätten i fredags och på tisdagen var det 25-åringens tur att få sin häktning prövad av en högre instans.

På fri fot i 30 sekunder

Efter en lång förhandling meddelade hovrätten att mannen inte är på sannolika skäl misstänkt för medhjälp eller förberedelse till terroristbrott.

– Därför försattes han omedelbart på fri fot av domstolen, men på fri fot var han bara i 30 sekunder. Sedan meddelade två närvarande säpo-poliser att en intendent på säpo beslutat att ta honom i förvar, säger 25-åringens advokat Bengt Söderström till TT.

Mannen sitter nu i förvar på Kronobergshäktet.

– Det här beslutet ska underställas justitieministern och justitiedepartementet som ska pröva om det ska bestå. Sedan måste Säpo presentera någon form av utredning till underlag för ett eventuellt beslut i framtiden om utvisning, säger Bengt Söderström.

Söderströms närmaste uppgift nu är att försöka få besked från Säpo vad beslutet att ta 25-åringen i förvar grundar sig på.

Han berättar att hans klient blev bestört när det stod klart för honom att han inte fick lämna häktet. Först hann 25-åringen bli glad över att han försattes på fri fot.

– Ja, i 30 sekunder.

Inga kommentarer

Vakthavande befäl vid Säpos ledningscentral meddelade på tisdagskvällen att i nuläget fanns inga kommentarer att lämna.

Vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström som leder förundersökning mot de fyra männen kommenterar inte heller Säpos ingripande.

– Det är inget som jag har med att göra, det är polisiära beslut. Jag sköter min brottsutredning.

Hon säger att såväl 25-åringen som mannen som släpptes i fredags fortfarande ingår i hennes utredning.

På torsdag går häktningstiden ut mot de andra två männen.

– Jag kommer att begära en förlängning av häktningarna..

Agnetha Hilding Qvarnström kan ännu inte säga när hon kan väcka ett åtal i ärendet.

Tidigare artiklar:

Fredrik Gunér/TT