Knivmördare släpptes fri - överföll man

Han dödade sin mamma - nu kämpar hans nya offer för livet

NYHETER

För fyra år sedan högg 20-åringen ihjäl sin mamma med 40 knivhugg och dömdes till sluten ungdomsvård.

I helgen gick han och flera andra män till attack mot en 30-årig man.

Offret svävar nu mellan liv och död.

Foto: Grafik: PATRIK LINDVALL
SVÄVAR MELLAN LIV OCH DÖD 30-åringen var på väg hem från krogen när han attackerades av den morddömde 20-åringen. 30-åringen utsattes för upprepande sparkar mot huvudet och kämpar nu för sitt liv på sjukhus.

Den skadade 30-åringen var på hemväg från krogen tillsammans med två kompisar tidigt i lördags morse. Vännerna gick längs Ringvägen i Fagersta när de kördes i kapp av en bil.

Flera män hoppade ur bilen och började jaga de tre vännerna.

Enligt uppgift till Aftonbladet snubblade 30-åringen. Liggande på marken attackerades han av gänget i bilen. Enligt vittnen var misshandeln ovanligt grov. Männen riktade upprepade slag och sparkar mot den försvarslösa mannens huvud.

Vårdas på intensiven

Offret vårdades sent i går kväll på intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han har svåra skallskador och svävar mellan liv och död.

Den morddömde 20-åringen, som snart fyller 21, och en 20-årig kamrat, greps under lördagen i Fagersta. På söndagen greps ytterligare två män, 21 och 23 år, i Stockholm. De är misstänkta för delaktighet i misshandeln.

Tre av männen anhölls skäligen misstänkta för försök till dråp.

Den fjärde släpptes sent i går kväll.

Bland de misstänkta är tre tidigare dömda för våldsbrott.

20-åringen dödade 2000 sin egen mamma med mer än 40 knivhugg mot hjärta och hals.

Han dömdes i början av 2001 till sluten ungdomsvård i två år och sex månader.

Slog ner spärrvakt

20-åringen har avtjänat sitt straff på Sundbo ungdomshem. Även den nu anhållne 21-åringen har tidigare dömts till sluten ungdomsvård på Sundbo. Mannen, som beskrivs som skinnskalle och nazist, dömdes 2000 för att ha misshandlat en spärrvakt i Stockholm.

Det har bara gått något år sedan de två släpptes ut.

- Det är ett stort misslyckande att så många återfaller i kriminalitet, säger institutionschef Arne Andersson.

Sundbo är ett statligt ungdomsvårdhem för pojkar mellan 16 och 20 år. Där får de intagna bland annat arbeta med att höja moralen och dämpa sina aggressioner.

- De fungerar ofta jättebra i en drogfri miljö men när de kommer ut finns både droger och alkohol. Våldsbrott begås ofta när folk är drogade, säger Arne Andersson.

Enligt honom har många som vårdats färdigt inget att återvända till utanför institutionen.

- Det krävs en bra eftervård. Att de får utbildning. Annars är det lätt hänt att kriminella söker sig till varandra. Många känner sig kanske vilsna och går in i ett gammalt beteende.

21-åringen som anhållits är släkt med den 33-åring som slog ihjäl en person och skadade ytterligare sju med ett järnspett vid Åkeshovs tunnelbanestation 2003.

Fem vansinnesdåd det senaste året

Annika Sohlander, Zendry Svärdkrona