Ledande nazister utnyttjar knivmordet

Använder mordet på James för att sprida propaganda

NYHETER

Två av Sveriges ledande nazister ligger bakom propagandan kring mordet i Sollentuna.

Klas Lund - dömd för dråp och tongivande inom Svenska motståndsrörelsen.

Robert Vesterlund - som driver Sveriges viktigaste nazistiska hemsida.

Aftonbladet har kartlagt de nazister som nu försöker utnyttja mordet på James Waite i Sollentuna - trots att polisen ännu inte vet om mordet har några kopplingar till rasism.

Dömd för vapenbrott

De viktigaste aktörerna är:

Robert Vesterlund, 27, mannen bakom den nazistiska hemsidan Info 14. På den finns flera artiklar om mordet med starkt rasistisk prägel.

Vesterlund tog initiativet till manifestationen i Sollentuna i söndags. Han höll själv tal inför cirka 300 nazister. Info 14 planerar en ny manifestation i Sollentuna klockan 16 på lördag.

Robert Vesterlund är en av männen bakom Salemfonden. Han är dömd till fängelse för vapenbrott, dopningsbrott och våldsamt upplopp.

Frontfigur i VAM

Klas Lund, 35, ledare för den högerextrema organisationen Svenska motståndsrörelsen.

Organisationen sluter upp bakom Info 14:s planerade manifestation.

Klas Lund var en av frontfigurerna i rörelsen Vitt ariskt motstånd (VAM). Han är dömd till fängelse för dråp i Nynäshamn 1986 och för grova rån.

Ytterligare två personer leder propagandan:

En 24-årig ledare för Nationalsocialistisk Fronts Stockholmsavdelning. Greps av av Säpo förra året i en stor nazisträd. Organisationen har varit aktiv på demonstrationerna i Salem och stödjer planerna i Sollentuna.

En 27-årig ordförande i Nationaldemokraternas ungdomsförbund (NDU). Dömd för misshandel av en homosexuell man vid Gay Pride 2003. Nationaldemokraterna deltar i demonstrationerna i Salem och driver nu propaganda om Sollentuna-mordet.

Årlig manifestation

Nazisterna hoppas att Sollentuna ska leda till samma slags årliga manifestationer som följt efter mordet på ett ungt skinnhuvud i Salem i december 2000.

Så här skriver exempelvis den högerextrema sajten Folkmord:

"Vågar vi hoppas på ett dubbelt så stort deltagande i Salem efter denna händelse?"

Splittrat extremister

- I den nazistiska retoriken leder det mångkulturella Sverige till den här typen av händelser. Salem ledde till någonting som nazisterna själva misslyckats med länge, nämligen samling kring en fråga, säger Mikael Ekman, medarbetare i den antirasistiska tidskriften Expo.

Samtidigt har Sollentuna splittrat de svenska högerextremisterna. Nationaldemokraterna håller på lördag en helt egen manifestation - en timme efter den som Info 14 tagit initiativet till.

1 av 2
Klas Lund och Robert Vesterlund. Ytterligare två personer leder propagandan - en 24-åring och en 27-åring.

Nazistledarna dömda för flera brott

Oisín Cantwell, Research: Katarina Larsson och Peter Karlsson