16-åringen häktad för knivmordet

NYHETER

Den 16-årige pojke som misstänks för knivmordet på 14-årige James Waite häktades vid Sollentuna tingsrätt på onsdagsförmiddagen.

Häktningsförhandlingen inleddes i tingsrätten på onsdagsmorgonen.

En säkerhetskontroll genomfördes av rättegångsbesökarna eftersom Sollentuna tingsrätt bedömt att det fanns en hotbild.

Förhandlingarna hölls bakom stängda dörrar.

På sannolika skäl

Chefsåklagare Krister Petersson begärde 16-åringen på sannolika skäl häktad, misstänkt för mord.

16-åringen hade en rostbrun munkjacka över huvudet och satt bortvänd från åhörarna. Genom sin försvarare Hans Ahlstedt bestred han häktningsyrkandet men medgav sannolika skäl för misstanke om brott, dock inte mord.

Hamnar inte på ungdomshem

Efter omkring 45 minuters förhandling förklarade rådman Staffan Wahlqvist att 16-åringen är på sannolika skäl misstänkt för mord och förklarade honom häktad.

Försvararen hade begärt att pojken under häktningstiden skulle placeras på ett så kallat paragraf 12-hem, ett slutet ungdomshem, men det gick inte tingsrätten med på. Rättens motivering till att han ska sitta kvar i häktet är att det är uppenbart att betryggande övervakning för närvarande inte kan ordnas på annat sätt.

Åklagaren fick också tillstånd att belägga honom med restriktioner under häktningstiden. Han får därför inte läsa dagstidningar eller se på tv, eller egentligen ha några kontakter med omvärlden, förutom med sin advokat.

Läs också:

TT