"Jag trodde jag skulle dö"

NYHETER

Aftonbladets Urban Hamid kidnappades av irakiska motståndsmän i april i år.

– Riskerna har ökat avsevärt sedan kriget, sa han när han chattade med läsarna om den senaste tidens många kidnappningar i Irak.

Här är hela chattet.

Anna säger: Hej, vad var det du tänkte på när du satt kidnappad? Trodde du att du skulle dö?

Urban Hamid säger: Två tre gånger trodde jag att jag skulle dö. Men sedan när jag lyckades bygga upp en sorts vänskap med en av kidnapparna, när jag såg honom le bakom masken, så kände jag mig säker igen.

ninni säger: Hej. Vilka är det som genomför kidnappar folk i Irak?

Urban Hamid säger: I det här läget är det så många olika grupper. Det är både motståndsmän och kriminella gäng som passar på att ta tillfället i akt nu när det inte finns någon lag och ordning i Irak.

fru Ängen säger: Hur uppträder kidnapparna när man försöker prata med dem?

Urban Hamid säger: En del av dem uppträder väldigt hotfullt, på ett väldigt brutalt och fanatiskt sätt. Och några uppträder väldigt lugnt och sansat. Det verkar som om det alltid finns någon sorts ledargestalt som driver på de andra.

Arnold säger: Fick du vatten och mat?

Urban Hamid säger: Det fick jag inte, men när jag kom så satt det sex, sju sydkoreaner och åt. Så jag är säker på att jag fått mat om jag det varat längre tid.

NalleMAja säger: Blev du torterad på något sätt?

Urban Hamid säger: Absolut inte. Det enda våldsamma som hände var att de körde upp sina Kalashnikovs i ansiktet på mig. Vid nåt tillfälle knuffade de mig i och ut ur bilen, men det förekom absolut ingen tortyr.

Thomas säger: Hur länge satt du i fångenskap?

Urban Hamid säger: Det är svårt att hålla koll på tiden, men i efterhand har jag räknat ut att det måste ha rört sig om två till tre timmar.

HL säger: Hej Urban. Hur tror du den här incidenten ändrat dig som person?

Urban Hamid säger: Jag tror att vad som händer är att man uppskattar livet på ett annat sätt. Man tar inte allt för givet. Små banala saker kan plötsligt få en större betydelse. Ens förmåga att känna empati ökar.

Ulf säger: Hur ser kidnapparna på dig som svensk eller se de dig som vilken västerlänning som helst? Klingar Sverige bra för de militanta muslimerna eller är vi i maskopi med USA enligt dem?

Urban Hamid säger: I mitt fall ses jag som irakier eftersom min pappa är från Irak. Än så länge ses inte Sverige som ett land i maskopi med USA, men det är nog bara en tidsfråga. Å andra sidan gör inte fanatiker någon skillnad mellan amerikaner och andra västerlänningar.

ninni säger: Är vanligt folk rädda för att bli kidnappade i Irak? Hur har de råd att betala lösensumman?

Urban Hamid säger: Fler och fler irakier är rädda att bli kidnappade. Generellt har de väl inte råd att betala, men de lånar pengar av vänner och bekanta. I vissa fall har de lyckats förhandla sig till en lägre lösensumma.

ninni säger: Jag undrar om du är rädd för att vistas i Irak idag?

Urban Hamid säger: Det är klart att jag är det. Riskerna har ökat avsevärt sedan kriget. Jag känner fjärilar i magen inför att resa dit.

Camilla säger: Hur var stämningen hos de kidnappade, för du var väl inte ensam? Var ni tillsammans? Kunde ni prata med varandra, lugna varandra?

Urban Hamid säger: Vi var tillsammans. Vi fick en liten stund när vi kunde prata. Vi var alla väldigt rädda, och jag fick intrycket att sydkoreanerna var chockade, att de inte förstod riktigt varför det hade hänt. Naturligtvis var de väldigt rädda och oroliga att de skulle fara illa.

izabella säger: Hur kom du därifrån? Varför fångade dom dig?

Urban Hamid säger: De fångade mig i initialskedet av upproret i Falujah. Målet var att få tag på amerikaner och andra personer som tillhörde koalitionen för att sätta press på nationerna att dra sig ur. Och Spanien drog sig faktiskt ut ur Irak i våras.

Hakim säger: Är det många irakier som är arga på de muslimska fanatikerna?

Urban Hamid säger: Det är en delad indignation: dels mot fanatikerna, dels mot amerikanerna.

Seif säger: Hur ser du på Iraks övergångsregering? Har den kapacitet att ändra på situationen?

Urban Hamid säger: Jag bedömer den möjligheten som liten. Regeringen anses vara alltför intimt förknippad med amerikanerna.

korre säger: Var det på tal om någon lösensumma för dig?

Urban Hamid säger: Nej, det var det aldrig. Det var uppenbara politiska motiv bakom kidnappningen. Ursprungligen stal de mina pengar, mitt pass, mina telefoner och mina kameror. Men det fick jag tillbaka senare och de som stal grejerna läxades upp av ledaren för gruppen.

Bush säger: Ska du skriva en bestseller?

Urban Hamid säger: Nej, det här är en alltför vanlig historia i Irak. Det finns många andras öden som är mer dramatiska än mitt.

Kernel säger: Funderade du någon gång på att försöka fly ifrån kidnapparna?

Urban Hamid säger: Jag insåg att det hade varit i det närmaste självmord att fly i det ögonblicket. Men däremot tänkte jag hela tiden på hur jag skulle ta mig ur den här knipan.

Busen säger: Hallå! Pluggar själv till journalist. Har du något råd till mig inför min framtida eventuella bana som journalist?

Urban Hamid säger: Bli inte krigskorre.

Lilleman säger: Känner du övervägande hat för islamistiska extremister efter det som hänt eller kan du känna förståelse?

Urban Hamid säger: Inför kidnapparna känner jag förståelse, men jag fördömer både kidnappningar och avrättningar, det strider mot alla principer som jag står för.

Johan säger: Vad tror du om utvecklingen i Irak? Vad måste hända för att Iraks framtid ska ljusna?

Urban Hamid

säger: Ockupationen måste upphöra och det måste komma in en regering som har fast förankring hos det irakiska folket. Annars kommer situationen att förvärras, och utvecklingen bli ödesdiger.

Tidigare artiklar

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM