De bortförda barnen kan få resa hem från Gaza

Utrikesminister Laila Freivalds förhandlade med Arafat i dag

Foto: Nasser Nasser/AP
Utrikesminister Laila Freivalds träffade den palestinske ledaren Yasser Arafat i Ramallah på Västbanken under onsdagen. De diskuterade bland annat de bortförda syskonen från Kungsbacka.
NYHETER

De fem bortförda syskonen från Kungsbacka får resa hem från Gaza.

Frågan är bara när.

Det överraskande beskedet kom efter utrikesminister Laila Freivalds överläggningar med den palestinske presidenten Yasser Arafat i dag.

Freivalds och Arafat satt i en och en halv timmes överläggningar i Ramallah vid lunchtid på onsdagen.

– Pappan har förklarat sig villig att återvända till Sverige med barnen. Men det är vissa omständigheter som man måste prata om för att vara säker på att han verkligen återvänder, säger utrikesminister Laila Freivalds.

”Tog upp frågan med alla”

– Jag tog upp den frågan med alla och fick en noggrann beskrivning av vad som gjorts, sade Freivalds i telefon till TT från Västbanken.

De palestinska myndigheterna förhandlade på egen hand med barnens far under tisdagen, och enligt Arafat blev det redan då klart att barnen får åka tillbaka till Sverige.

Men den uppfattningen delas inte av det svenska utrikesdepartementet, som visserligen bekräftar att ett genombrott skett, men att mycket arbete återstår innan barnen kan åka hem.

– Det finns ingen tidpunkt klar för det, arbete pågår fortfarande, säger Laila Freivalds pressekreterare Anders Hagquist.

Klart är dock att den palestinske fadern gjort eftergifter och nu påstår sig vara beredd att låta barnen resa tillbaka till Sverige.

Krävt ursäkter av myndigheterna

De fem barnen, 6-15 år, har bott hela sina liv i Sverige. De befinner sig sedan början av juni i ett flyktingläger i Gaza. De fördes dit av sin far i samband med en semester i Egypten.

Den svenska mamman polisanmälde det hela direkt efter bortförandet.

Hennes exman, barnens far, har tidigare sagt att barnen aldrig kommer att få återvända till Sverige.

Han har krävt att svenska myndigheter ska honom om ursäkt för att hans syster inte fick besöka familjen för några år sedan.

Men nu säger han sig alltså vara beredd att resa tillbaka till Sverige med barnen. De villkor han har beskrivs som privata.

Tidigare artiklar

Fredrik Rundkvist, Mats Gezelius, TT

ARTIKELN HANDLAR OM