Försvaret kan läggas ner på sju orter

Tusentals jobb hotade

Foto: Marcus Eriksson/SvD/SCANPIX
Försvarsminister Leni Björklund ville inte kommentera vilka orter som kommer att beröras av nerskärningarna förrän tidigast på fredag.
NYHETER

Östersund ser ut att bli den stora förloraren när närmare hälften av försvarets förband läggs ned eller flyttas, erfar TT.

Men ännu är ”dödslistan” inte spikad. Förhandlingarna fortsätter under torsdagen.

Försvarsminister Leni Björklund avslöjade på onsdagen för den socialdemokratiska riksdagsgruppen hur den lista ser ut som försvaret och försvarsdepartementet utarbetat gemensamt med regionalpolitiska hänsyn för ögonen.

Östersund mister flygflottiljen F4, infanteriregementet I5, militärhögskolan och arméns tekniska skola. Kommunalrådet Jens Nilsson (s) är ”heligt förbannad”:

– Skulle det genomföras är det häpnadsväckande med vilken precision man kan tillföra en region skada. Det handlar om 1400 fast anställda som förlorar jobbet. 5000 personer berörs i en kommun med cirka 50000 invånare, rasar han mot bland andra sin partikollega försvarsministern.

Karlskrona vann

Andra förlorare är Göteborg (som mister Amf4), Vaxholm (Amf1), Strängnäs (P10) och Gotland (P18)

Riksdagsledamot Eva Flyborg (fp) från Göteborg vill inte se hotet mot amfibieregementet Amf4 som en regionalpolitisk fråga.

– Försvaret av Göteborg, med Sveriges största hamn och stora oljeraffinaderier, är en angelägenhet för hela landet, säger hon till TT.

Från Norrland försvinner dessutom fjälljägarna i Arvidsjaur. Kvar blir I19 i Boden samt artilleriet som flyttas dit från Kristinehamn, och flygflottiljen F21 i Luleå.

Karlskrona utgår med segern i den segslitna kampen mot Muskö/Berga om var marinens huvudbas ska ligga. Muskö/Berga får som plåster på såren det amfibieregemente som flyttas från Vaxholm.

Budgeten gäller

Nästan alla TT talade med under dagen upprepade nyckelfrasen: Listan är inte klar förrän allting är klart, det vill säga förhandlingarna med de andra partierna.

Regeringen fortsätter att förhandla med de fyra borgerliga partierna. Resultatet kan bli att regeringen inte som planerat beslutar om propositionen på torsdagen. Leni Björklund öppnade för en förskjutning och centerns partisekreterare Jöran Hägglund säger till TT att de fyra borgerliga behöver få mer tid på sig.

Samtidigt finns en önskan inom regeringen om att nå en bredare och blocköverskridande överenskommelse om försvaret.

Men det får inte ske till priset av att budgetöverenskommelsen med vänsterpartiet och miljöpartiet spräcks. På den punkten gav Leni Björklund och finansutskottets ordförande Sven-Erik Österberg klart besked efter s-riksdagsgruppens möte.

Oskyddade gränser

S, mp och v är överens om besparingar på 2,5–3,5 miljarder kronor de kommande tre åren. Så mycket kan de borgerliga inte tänka sig.

Mp anser sig vara överens med s på alla punkter, inklusive kostnadsramar och förbandsnedläggningar. Däremot vill v fortsätta att diskutera med regeringen.

Utgången är oviss.

Men redan nu står en sak klar.

Höstens försvarsbeslut blir unikt.

– Det leder i praktiken till att vi inte längre har ett försvar av Sveriges territorium, säger Thomas Roth, forskare vid Armémuseum i Stockholm.

Följande förband väntas läggas ned eller flyttas

Läs också:

Så här många jobb hotas

TT