Högerextremister misstänks för norsk vapenstöld

Över hundra vapen stals i augusti

NYHETER

Några av de misstänkta för vapenstölden i Norge i augusti har högerextremistiska kopplingar, uppgav norsk polis på onsdagen, enligt AP.

– Det finns individer med kopplingar till en högerextremistisk grupp, sa polisinspektör Olav Sørby på en presskonferens.

Enligt polisen kan brottet nu betraktas som uppklarat, uppger TT.

Tio personer greps under polisrazzior under tisdagen och onsdagen i spåren av vapenstölden den 26 augusti.

Mer än hundra vapen, inklusive maskingevär och automatvapen, stals från en militärbas i södra Norge.

Vid en presskonferens i Lillehammer meddelade polisinspektör Olav Sørby att några av de misstänkta har anknytning till den norska extremistgruppen Vigrid. Dock verkade det inte som att de hade planerat att använda vapnen själva, uppgav han enligt AP.

Beskrivs som rasistisk organisation

– Det finns inget som indikerar att motivet för de inblandade var annat än rent profitmässigt, sa han på presskonferensen, som direktsändes på tv-kanalen NRK.

Organisationen Vigrid beskriver sig själv som en etnisk-religiös grupp baserad på nordisk religion och nordiska värderingar. Enligt AP beskrivs den av utomstående som extremistisk, antisemitisk och rasistisk.

Vigrids ledare, Tore Tvedt, sa till norska Dagbladet att han inte kände till att några av gruppens medlemmar var inbladade i stölden.

– Jag kan garantera att vapenstölden inte var organiserad av Vigrid, sa han till tidningen.

Vapen i beslag

Brottsrubriceringarna för de som misstänks för vapenstölden innefattar både stöld och häleri.

Två av de gripna erkände sig vid onsdagens häktningsförhandlingar i Sör-Gudbrandsdals tingsrätt skyldiga till grov stöld, och de övriga åtta är tills vidare misstänkta för grovt häleri, uppger TT. Polisen uppgav att man hade beslagtagit flera vapen, men ville inte specificera antalet.

Karin Fyrlund

ARTIKELN HANDLAR OM