Jaktaktivister stormade underhuset

Politikerna fick evakueras

Foto: AP/House of Commons TV
Vakter ingrep när rävjaktsaktivister i vita t-shirts tog sig in i det brittiska underhuset under debatten om förbud mot jakt med hundar.
NYHETER

Tumult utbröt på onsdagseftermiddagen sedan upprörda jägare stormat det brittiska underhuset.

Underhuset skulle rösta om att förbjuda den omstridda rävjakten med hundar, men arbetet fick avbrytas och politikerna evakuerades.

Utanför parlamentet slogs aktivisterna med polisen.

En grupp rävjaktsdemonstranter iklädda vita kampanj-t-tröjor lyckades strax efter klockan 17 svensk tid ta sig in i själva underhuset där rävjaktsdebatten pågick.

– Sittningen tar paus, sittningen tar paus! ropade vice talmannen förbluffat samtidigt som vaktpersonal rusade till och förde bort demonstranterna.

”Oroande”

Männen var inte våldsamma, men ropade slagord och försökte sätta sig ner på golvet.

Polislinjerna ute på Parliament Square var dock inte brutna, utan demonstranterna verkade ha tagit sig in från ett annat håll.

– Det är väldigt irriterande och oroande, även om de inte uppträdde hotfullt på något sätt, säger underhusledamoten Andrew George till Sky News.

Den vice talmannen Sylvia Heal förklarade efter en halvtimmes avbrott att debatten fortsätter som vanligt, och att demonstrantintrånget lämnas till en utredning som inletts omedelbart.

Djurplågeri enligt Blair

När lugnet hade lagt sig kunde så underhuset till slut rösta i frågan – och med siffrorna 356 för och 166 mot klubbade man igenom ett förbud mot rävjakt.

Det är inte första gången som man försöker förbjuda den blodiga hobbyn. Men den här gången har Tony Blair lovat att köra över överhuset om lorderna sätter sig på tvären.

– Att med hundar hetsa rävar till döds är djurplågeri, något som inte hör hemma i vår tid. Så lyder premiärminister Tony Blairs regerings ståndpunkt, en åsikt som delas av en majoritet i underhuset.

Blairs trumfkort i sammanhanget är Parliament Act från 1911, en lag som ger möjlighet att köra över lordernas veto. Lagen är så politiskt laddad att den under hela 1900-talet bara användes en handfull gånger.

Slog med batongerna

Även rävjakten är laddad, vilket märktes på Parliament Square framför parlamentet i västra London på onsdagseftermiddagen. Upp till 10 000 demonstranter hade samlats för att protestera mot en lagändring.

På eftermiddagen uppstod handgemäng när en grupp försökte ta sig igenom polislinjerna för att komma närmare parlamentsbyggnaden.

Poliserna slog tillbaka med sina batonger, och flera demonstranter blödde ymnigt efteråt.

Skapar arbetstillfällen

Jägarna hävdar bland annat att verksamheten skapar många arbetstillfällen på landsbygden och att det är nästan hädelse av Blairregeringen att tafsa på denna uråldriga hobby.

Men samtidigt opponerar sig många av de välkänt djurvänliga engelsmännen mot denna ”sport”, särskilt den typiska varianten med hunddrev som kulminerar med att hundarna sliter räven i bitar.

Säkerheten kritiseras

Dagens incident i underhuset lär ytterligare stärka kritiken mot säkerheten kring de offentliga byggnaderna i Storbritannien.

För några dagar sedan lyckades en man förklädd till Batman ta sig upp på en balkong på Buckingham Palace. Mannen är aktiv i Fathers 4 Justice, en grupp som arbetar för att kräver att frånskilda brittiska pappor ska ha större rätt till umgänge med sina barn.

Samma grupp stod för den mest uppseendeväckande aktionen hittills, när två män från underhusets åskådarläktare lyckades träffa premiärminister Tony Blair med kondomer fyllda med purpurfärgat mjöl.

Efter den händelsen, i maj i år, genomfördes en akut säkerhetsöversyn – uppenbarligen utan större framgång.

Talmannen meddelade på onsdagen att underhusets åskådarläktare tills vidare är stängd och att extra bevakning införts för att skydda kammaren och ledamöterna.

Tidigare artiklar

Anders Thoresson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM