De slåss för Niada

Avvisning fick henne att försöka ta sitt liv

1 av 2 | Foto: ALF LINDBERGH
Kämpar för klasskamraten Cirka 1 000 ungdomar demonstrerade i går i Luleå för att Niada Bajraktari och hennes familj ska få stanna i Sverige.
NYHETER

18-åriga Niada får inte stanna i Luleå. Förra veckan fick hon veta att hon och hennes familj ska avvisas. I söndags försökte Niada ta sitt liv.

Nu demonstrerar hennes klasskamrater på gatorna.

Niada Bajraktari och hennes familj sökte asyl i Sverige för två år sedan. Orsaken var att Niadas 14-årige bror dödats under mystiska omständigheter i Albanien.

Det var kulmen på en rad hot som drabbat familjen Bajraktari, sedan fadern Zenel protesterat mot korruptionen på sitt jobb inom det albanska arbetsministeriet.

Förra onsdagen kom beskedet från Utlänningsnämnden: familjen har "inte gjort sannolikt att de riskerar förföljelse vid ett återvändande till Albanien."

1 000 demonstrerade

Niada går på Midskogsskolan i Luleå, och eleverna där har reagerat starkt mot det inträffade. I går anordnade de en demonstration med omkring 1 000 deltagare i centrala Luleå.

- På lördag blir det ny demonstration i Piteå, säger Niadas klasskamrat Sofia Larsson.

- Vi kommer att köra på tills de får stanna, säger Maria Lindbäck.

Får inget svar

Många Lulebor sympatiserar med Bajraktaris. På två dagar samlade skolkamraterna in 5 000 namnunderskrifter på en protestlista. I morgon åker tre elever till Stockholm för att överlämna listan till Utlänningsnämnden.

Britt-Marie Svensson, Niadas mentor på Midskogsskolan, har två gånger skrivit till Migrationsverket och beskrivit Niadas situation.

Migrationsverket har inte svarat.

- Niada har levt på hoppet fram till nu, säger Britt-Marie Svensson. När överklagandet avslogs blev vi alla tillintetgjorda.

- Vi demonstrerar i första hand för familjen Bajraktari, men också mot flyktingpolitiken i allmänhet, säger Maria Lindbäck. Det här har gjort att vi ungdomar i Luleå fått upp ögonen för hur svensk flyktingpolitik egentligen fungerar.

Aftonbladet har utan framgång sökt ansvarig handläggare på Utlänningsnämnden.

Tommy Harnesk