Blodiga kravaller i London

Rävjaktsvänner stormade underhuset

1 av 3 | Foto: REUTERS
KAOS INNE Fem man trängde sig in i underhuset mitt under parlamentsledamöternas omröstning.
NYHETER

LONDON

Det går att gråta över ytterligare ett säkerhetsfiasko.

Det går att skratta åt åld-rande vakter i frack och kalasbyxor.

I går stormade rävjaktsvänner in i brittiska underhuset med t-shirts märkta "Fuck you Blair!"

Resten av världen ser undrande på medan de konservativa britterna försöker reda ut sina högst interna problem.

När parlamentet i går skulle rösta om den traditionella rävjaktens vara eller icke vara skakades centrala London av blodiga kravaller.

Demonstranter blödde

De kom i tiotusental, människor från Storbritanniens alla hörn, och de var alla FÖR fortsatt rävjakt med hundar.

Men trots deras ivriga argument, de hetsiga bråken utanför parlamentsbyggnaden, de vinande batongslagen från polisstyrkan, blodet som flöt från skadade demonstranter, så var det en liten utbrytargrupp av rävjaktsförespråkare som ställde alla begrepp på huvudet.

Fem man trängde sig in i underhuset, House of Commons, mitt under parlamentsledamöternas omröstning, och ställde till kaos.

Sångarens son gripen

En av dem var Otis Ferry, son till rocksångaren Bryan Ferry. En annan var Luke Tomlinson, en privat vän till prins William.

Otis Ferry har flera gånger tidigare arresterats av polis i samband med liknande demonstrationer. Han brukar säga att han "är beredd att sitta i fängelse för demokratin och för rätten att jaga räv".

"Fuck You Blair"

De fem hade tagit sig in via en låst sidodörr och tros ha fått hjälp inifrån. När de iklädda vita t-shirts med orden "Fuck You Blair" sprang in och skrek ut sina budskap i det gamla underhuset kunde de lika gärna ha varit terrorister med handgranater i fickorna.

De enda som försökte stoppa dem var de äldre männen i "Serjeant-at-arms", en vaktstyrka som härstammar från år 1415. De är klädda i frack, en slags strump- byxor samt svärd.

När farbröderna, som kallas "Men in Tights" i England ("trikå-männen", fritt översatt), brottades med demonstranterna, såg världen allt i direktsändning.

Och visste inte om det var tid för skratt eller gråt.

Peter Wennman