"Allihopa är psykopater"

Guillou hånar giriga direktörer

NYHETER

Nu går Jan Guillou till attack mot de giriga direktörerna. Han smädar och förlöjligar roffarna i de senaste årens bolagsplundringar.

- De är psykopater allihopa. De har förlorat kontakten med verkligheten, säger Guillou.

Foto: MATTIAS CARLSSON
inspirerad av skandiadirektörerna Jan Guillou hade försäkringsjättens ledargarnityr i tankarna när han skrev "Tjuvarnas marknad". Från vänster Lars Ramqvist, Lars-Eric Pettersson, Ola Ramstedt och Ulf Spång.

I går släpptes Jan Guillous nya roman "Tjuvarnas marknad". På kultursidorna har den fått strålande recensioner.

Till det yttre är det en kriminalroman. Men boken innehåller också förödande kritik mot toppdirektörerna i näringslivet, som enligt Jan Guillou har bedragit svenska folket på mångmiljardbelopp.

Guillous främsta måltavla är direktörerna som styrde försäkringsbolaget Skandia mot katastrofen, samtidigt som de skodde sig själva. Främst den tidigare vd:n Lars-Eric Pettersson, men också dåvarande ordföranden Lars Ramqvist och direktörerna Ulf Spång och Ola Ramstedt.

Välkänt fiffel

- Fifflet inom Skandias direktörsgarnityr är välkänt, inte minst tack vare Aftonbladets rapportering, säger Jan Guillou.

- Det jag ville skildra var vad för sorts människor det här är. Vad som driver dem. Det gör man bäst i romanform.

Berättelsens huvudskurk kallas Henric Gundell och går lätt att känna igen som Lars-Eric Pettersson. Men inte allt igenom. Därmed slipper Jan Guillou och Piratförlaget undan anklagelser om förtal.

- Jag medger att huvudpersonen har hämtat drag från Lars-Eric Pettersson men också från Lars Ramqvist, säger Guillou.

- Fast egentligen är det en attack mot alla de här direktörerna. De är psykopater. De har tappat kontakten med verkligheten. Det har man om man tror att man ska ha hundra miljoner i belöning samtidigt som man sänker det företag man är satt att förvalta.

Vill vara överklass

Boken är fylld av träff-säkra ironier. Speciellt haglar smädelserna över direktörernas bristande jaktkunskaper och deras vilsenhet i den överklass-kultur de så gärna vill tillhöra.

Aftonbladet har bett Lars-Eric Pettersson om hans synpunkter på Jan Guillous nya roman:

- Jag har inte läst boken så jag kan inte ha några kommentarer, säger han.

Vad tycker du om att ha använts som förlaga till en av personerna?

- Det är en helt hypotetisk fråga som jag inte kan ha någon uppfattning om eftersom jag inte känner till något om boken.

Kommer du att läsa boken?

- Det tror jag inte. Jag har inte läst någon bok av Guillou tidigare. Det finns ingen anledning att läsa en bok av honom nu heller.

Thomas Gustafsson