Madonna till Israel för att hedra de döda

Reser med andra kabbala-studenter

Foto: ELIOT PRESS
ANLÄNDER TILL DET HELIGA LANDET Madonna, vars judiska namn är Ester, reser med 2 000 andra studenter av kabbala.
NYHETER

Sent i går kväll, på den judiska nyårsaftonen, landade pop-ikonen Madonna i det Heliga Landet.

Hon kommer för att odla sin andliga sida med besök till döda profeters gravar.

Madonna reser med 2000 andra studenter av kabbala, den judiska mysticism som just nu är den snabbast växande pop-kulten bland Hollywoodstjärnor och MTV-kändisar.

Madonna, född katolik, var en av de första att haka på den nya trenden.

Besöket väcker uppståndelse i Israel, som inte har varit bortskämt med stjärnbesök under de senaste fyra årens väpnade konflikt med palestinierna.

Det offentliga Israel försöker suga ut maximalt propagandavärde ur besöket. Landets turistminister har talat om att ordna ett möte mellan Madonna och premiärminister Ariel Sharon.

Har judiskt namn

Madonnas intresse för kabbalismen har bland annat yttrat sig i att hon antagit det judiska namnet Ester, och fyllt sina videor och scenframträdanden med judiska kabbalistiska symboler.

Det gör att alla israeler inte är lika upphetsade över Madonnas besök som turistministern.

– Det här är underhållning, inte judendom, säger den populära radiovärden Uri Orbach. Den breda allmänheten kommer väl att jubla, men det kommer att lämna den religiösa allmänheten oberörd.

Många kändisar

Som till exempel de unga religiösa flickor i långa kjolar som intervjuades om besöket på israelisk teve:

– Madonna, vem är det?

Kabbalakonferensen med 2 000 deltagare från 22 länder är arrangerad av det Los Angeles-baserade Kabbalah Center, som lär ut kabbala som andligt verktyg oberoende av religion, och som lockat inte bara Madonna. Demi Moore, Courtney Love och Britney Spears har också fallit för den 1 300 år gamla läran, som enligt dess ortodoxa utövare inte får läras ut till kvinnor eller icke-judar.

Bär ett rött snöre kring handleden

Mats Gezelius