Ryska självmordsbombare mutade sig ombord på plan

NYHETER

Mutor och försumliga tjänstemän gjorde det möjligt för två självmordsbombare att ta sig ombord på två ryska passagerarplan och spränga dem i luften.

Det sade Rysslands statsåklagare Vladimir Ustinov i en intervju som på onsdagen publicerades på den statsägda tidningen Rossiskaja Gazetas hemsida, rapporterar Interfax.

När de två planen sprängdes nästan samtidigt den 24 augusti dödades 90 människor. Terrordådet skylldes på tjetjenska separatister. Utredarna bekräftade på onsdagen att planen, som lyfte från Domodedovo-flygplatsen i Moskva med 50 minuters mellanrum, hade slitits sönder i luften av explosioner ombord.

Säkerhetsbrister

Ustinov gav en alarmerade bild av de säkerhetsbrister som möjliggjorde attentatet. Han pekade ut två tjetjenska kvinnor som självmordsbombarna. De och deras medhjälpare greps av polis strax efter ankomsten till flygplatsen från södra Ryssland. Polisen identifierade dem som misstänkta personer, beslagtog deras pass och överlämnade dem till befälet som ansvarade för terrorbekämpning på flygplatsen, berättade Ustinov.

– Men kaptenen släppte dem utan kontroller och gruppen började genast försöka köpa biljetter i samma flygplatsbyggnad, sade statsåklagaren i intervjun.

Mutor

Gruppen lyckades senare köpa flygbiljetter på svarta marknaden av en försäljare som också hjälpte minst en av dem att muta sig förbi säkerhetskontrollerna och ta sig ombord på planet, enligt Ustinov.

Han sade att korruption och försumlighet bland myndighetspersoner har blivit ett allvarligt hot mot den nationella säkerheten i Ryssland.

TT-Reuters