Skilsmässa skakar danska kungahuset

Prins Joachim och prinsessan Alexandra skiljer sig

Foto: ap/montage
det började så bra Prins Joachim och prinsessan Alexandra gifte sig den 18 november 1995 i Slottskyrkan i Hillerø – på torsdagen meddelade hovet att paret ska skiljas.
NYHETER

Idyllen har spruckit mitt i tu.

Prins Joachim och prinsessan Alexandra av Danmark ska skiljas.

Men barnen tillhör enligt den gamla kungalagen hovet så länge det inte finns några andra tronarvingar.

Foto: Lars K. Mikkelsen/SCANPIX
höll uppe fasaden Så sent som i lördags log prins Joachim och prinsessan Alexandra glatt mot kamerorna när de deltog vid ett bröllop i danska Husby.

Vid en välbesökt presskonferens klockan 11.30 på torsdagen meddelade hovet nyheten för det danska folket.

– Hennes majestät drottningen och hans kungliga höghet prinsen har ålagt hovmarskalken att meddela att deras kungliga högheter prins Joachim och prinsessan Alexandra har beslutat att separera med tanke på en efterföljande skilsmässa, sade hovmarskalken Ove Ullerup.

Joachim, 35, och Alexandra, 40, har varit gifta i snart nio år och har två söner, Nikolai och Felix.

Prinsen och prinsessan var inte själva med på presskonferensen, men uppges ha varit eniga om beslutet och ska fortsätta med sina officiella åtaganden under skilsmässan.

– Vi har alltid upplevt tillmötesgående och vänlighet från alla sidor, och vi hoppas på förståelse för det svåra beslutet som vi har fattat, meddelar paret.

Barnen tillhör hovet

Efter separationen ska prinsessan få behålla sin titel, men Hong Kong-födda Alexandra kan inte ta med sig barnen och flytta hur hon vill, skriver Ekstra Bladet.

Skälet är att barnen tillhör hovet.

Så länge som kronprins Frederik och hans Mary inte har fått några barn är prins Nikolai och prins Felix de närmaste i tronföljden. Enligt den gamla danska kungalagen bestämmer regenten, i det här fallet drottning Margrethe, därför över barnen.

Men det verkar inte bli ett problem, Alexandra ska i fortsättningen bo ihop med barnen i parets lägenhet i Amalienborg. Joachim ska bo på Schackenborg.

Drottningen beklagar beslutet

Parets relation har med tiden blivit allt sämre, rapporterar Ekstra Bladet. De officiella plikterna har man delat upp mellan sig i möjligaste mån.

I ett uttalande uppläst av hovmarskalken beklagar drottning Margrethe och hennes man prins Henrik djupt parets beslut, men säger att de ska ge sitt fulla stöd till sin son och sin svärdotter.

Det svenska kungaparet vill inte uttala sig om hur de känner inför skilsmässan.

– Kungaparet har för vana att inte kommentera vad som händer och sker med deras släktingar, säger Catrine Broms, informationssekreterare vid hovet.

Det är första gången sedan 1846 som den danska kungafamiljen har drabbats av en skilsmässa.

Då skilde sig kung Frederik VII från prinsessan Caroline Charlotte Mariane av Mecklemburg-Strelitz.

Läs också

Skilsmässor som skakat Europas kungahus

Anders Thoresson

ARTIKELN HANDLAR OM