Fler svenskar kidnappade i Irak

Motivet tros vara pengar

NYHETER

Ytterligare två svensk-irakier kan ha kidnappats i Irak.

Motivet tros inte vara politik – utan pengar.

Myndigheterna står hjälplösa.

Förra veckan kom uppgifter om att Abbas Ridha, svensk medborgare med irakiskt ursprung, under pistolhot förts bort av maskerade män.

På torsdagen fick svenska utrikesdepartementet kännedom om att ytterligare en svensk-irakier kan ha kidnappats i Irak. Det finns dessutom uppgifter som tyder på att en även en tredje svensk medborgare kan vara kidnappad.

– Vi har indikationer på att två eller tre svenska medborgare av irakiskt ursprung ska ha kidnappats, men uppgifterna är inte säkra, säger UD:s pressombudsman Nina Ersman till aftonbladet.se.

Gangsterbrott

UD vill i dagsläget inte gå ut med mer detaljerade uppgifter då ärendena är sekretessbelagda.

– Det är inte för vår skull utan för de anhöriga. Publicitet hjälper inte arbetet med att lösa det här, säger Nina Ersman.

Motivet bakom kidnappningarna tros vara ekonomisk vinning.

– Det finns indikationer på att det här rör sig om rena gangsterbrotten, säger Nina Ersman.

Maktlösa

Enligt Sveriges Radios Ekot har UD varit i kontakt med den irakiska interimsregeringen, som säger sig vara maktlösa när det gäller kidnappningarna.

– Det är otroligt svårt i och med att vi inte har någon bemanning på vår beskickning i Bagdad, utan vi får försöka agera så gott vi kan från Amman, säger Nina Ersman.

Från irakiskt håll är rådet till de anhöriga är att själva försöka förhandla med stamledare och andra personer med makt.

– Det får stå för dem. UD kan inte gå in och förhandla med några kidnappare, säger Nina Ersman.

Sammanlagt har omkring 100 utlänningar kidnappats i Irak – en del av dem har mördats.

Tidigare artiklar

Anders Thoresson