Beslut om försvarspropositionen dröjer en vecka

Regeringen vill fortsätta förhandla med de borgerliga partierna

NYHETER

Regeringen skjuter sitt beslut om försvarspropositionen en vecka till den 23 september, uppger försvarsminister Leni Björklunds pressekreterare Paula Burrau för TT.

Enligt Paula Burrau vill regeringen fortsätta förhandla med de borgerliga partierna.

– Regeringen vill seriöst pröva att nå fram till en bred uppgörelse, säger hon.

Förhandlingarna fortsätter dock inte under torsdagskvällen.

Tidigare på dagen avstod regeringen från att besluta om försvarsproposition för att kunna fortsätta samtalen med de borgerliga.

Så länge regeringen inte slagit fast propositionen om nytt treårigt försvarsbeslut hänger den sedan länge till på fredagen utlovade informationen om försvarsbeslutet i luften.

På torsdagen diskuterade försvarsminister Leni Björklund i tre timmar med de fyra borgerliga partierna som efter mötet gav helt skilda tolkningar av vad som skett.

De borgerliga förhandlarna skulle omedelbart ta kontakt med sina partiledare och partiledningar för att diskutera eventuellt fortsatta förhandlingar.

Centern positiv

Centerns Eskil Erlandsson, som också är ordförande i försvarsutskottet, var direkt positiv efter mötet och såg det uppskjutna regeringsbeslutet som ett val för att komma fram till bred enighet.

– Vi har kommit betydligt närmare varandra, sade han. Förhoppningsvis kommer vi fram.

– Ja, regeringen har gjort en del eftergifter. Jag känner mig tryggare än innan jag gick hit (till försvarsdepartementet), var några av Erlandssons kommentarer.

Moderaternas gruppledare Mikael Odenberg sade däremot att mötet varit en stor besvikelse.

– Vi har inte fått något bud, sade han. Regeringen måste också röra på sig. Det har den inte gjort.

M och fp besvikna

Folkpartiets Jan Björklund instämde:

– Vi är besvikna. Vi har inte fått något nytt bud. Vi ska höras under kvällen och se om det är meningsfullt att fortsätta förhandlingarna.

Erlandsson uteslöt att centern ensamt skulle göra upp med socialdemokraterna i år, något man gjort under många år.

Försvarsministern gjorde inga kommentarer efter mötet, som till stor del upptogs av en genomgång av det planerade försvarsbeslutet och de överväganden som låg bakom de i onsdags avslöjade planerna på omfattande förbandsnedläggningar.

Den stora tvistefrågan är fortfarande hur mycket mer pengar försvaret ska få, jämfört med den uppgörelse om budgeten som tidigare ingåtts mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet.

Nya svarta hål

Ingen ville nämna några summor men källor i försvaret har sagt att om man inte får mer pengar kommer det att uppstå nya ”svarta hål” i ekonomin. Försvaret räknar med att det får tre miljarder kronor för lite om det åläggs de nya internationella uppgifter som nu diskuteras.

Försvaret får nu cirka 40 miljarder kronor per år.

Försvaret har fått preliminär information om att det redan i höst kommer att åläggas en limit, en utgiftsbegränsning, på 1,8 miljarder kronor för att regeringen ska kunna hålla utgiftstaket.

Den fjärde borgerlige förhandlaren är Else-Marie Lindgren, (kd).

Regeringen är uppenbart angelägen om att kunna göra upp med de borgerliga partierna. Spricker förhandlingarna nu kan regeringen lägga fram propositionen med stöd av miljöpartiet som tidigare inte släppts in i försvars- och säkerhetspolitiken.

Regeringen har beredskap för att med kort varsel godkänna försvarsbeslutspropositionen när det står klart hur förhandlingarna med de borgerliga partierna har gått.

Thomas Höjeberg/TT, Lillemor Idling/TT