Prins Harry: Jag saknar mamma

1 av 2
I prins Harrys första stora tv-intervju pratar han om sin saknade mamma.
NYHETER

LONDON

Han har kallats både skandalprins, playboy och "Dirty Harry". I en ny tv-dokumentär får britterna se en annan sida av prins Harry, 20.

- Jag saknar mamma. Jag tänker på henne hela tiden, säger han.

Harry har tillbringat två månader som frivilligarbetare bland aidsoffer i afrikanska Lesotho. Han följer därmed i fotspåren av sin mamma Diana, som bland annat arbetade för Röda Korset innan dödskraschen i Paris för sju år sedan.

Första långa intervjun

När prinsen nu ger sin första längre intervju, som sänds i brittiska ITV på söndag, berättar han om sin djupa saknad efter Diana.

- Hon finns ständigt i mina tankar. För många kanske det känns som hon varit död länge, men för mig var hon levande alldeles nyss, säger han.

Medan prins Harry befann sig i Afrika frossade tidningarna i nya avslöjanden kring Dianas privatliv, hennes eventuella älskare och hennes problem.

Harry, just fyllda 20, säger i tv-dokumentären att han är glad över att han slapp läsa spekulationerna.

- Men jag mår dåligt av att min far (Charles) och min bror (William) fick ta del av skriverierna. Det är skamligt att vissa fortfarande inte kan se allt det goda i min mamma.

Även i dag, när Harry poserar på gripande bilder med nyfödda aidsoffer i famnen, finns det cyniker som hävdar att allt är pr-trick.

En ung playboy

Harry har flera gånger porträtterats som en ung playboy som utnyttjar sin ställning och som är pigg på både sprit, droger och flickor.

När han fotograferades i Lesotho med en våldtagen åtta månaders baby i sina armar skrev en tidning:

"Bra försök, Harry - men är du omvänd?"

Harry försvarar sig:

- Jag försöker bara vara en normal kille. Och jag vill hjälpa människor som har det svårt, precis som min mamma. Jag vill göra henne stolt.

Peter Wennman