- Jag är mest nöjd

Ett ögonblick Johnny Svensson, som sköt en anfallande björn mitt under älgjakten

NYHETER
Foto: markus sandin/öa
Johnny Svensson säger att han var tvungen att skjutan björnen eftersom den attackerade jakthunden. Men han får inte behålla skinnet.

- Ja, det stämmer.

Hur gick det till?

- Vi hade gått ut på morgonen och sett en älgtjur. Min hund Sabrine började skälla i riktningen där jag trodde älgen fanns. Jag smög ditåt och kröp sista biten för att kunna ta mig fram. Men jag såg ingen älg. När jag var 25 meter från Sabrine upptäckte jag björnen. Den började gå till attack mot henne. Sabrine vände sig om och sprang mot mig.

Vad tänkte du då?

- Jag hann inte tänka. Jag försökte bara sitta stilla. Sedan tog jag upp bössan och sköt. Björnen stöp direkt, fem meter framför mig.

Räckte det med bara ett skott?

- Ja, det tog bra. Men jag hade hört att de kan resa sig igen. Björnen lyfte lite på huvudet. Då sköt jag ett skott i huvudet på den också innan jag gick fram.

Hur gick det för hunden?

- Det gick bra.

Var är björnen nu?

- Den är i Uppsala. Det skulle tas prover på den. Skinnet och köttet tillfaller staten. Men det hade varit roligt om man fått behålla björnskinnet.

Hur känns det nu?

- Nu känner jag mig mest nöjd över att jag klarade mig. Jag fick mig en tankeställare när jag såg var skottet hade tagit. Hade det inte tagit perfekt skulle jag ha fått björnen över mig.

Vågar du fortsätta jaga älg efter det här?

- Ja, jag sköt en älgtjur i morse.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- En jaktvecka till.

Lena Gunnars