Försvarsbeslutet skjuts upp

…men regeringen fortsätter förhandla med de borgerliga

Foto: Gustav Mårtensson
Försvarsminister Leni Björklund.
NYHETER

Förhandlarna kom aldrig till skott.

Försvarsbeslutet om vilka förband som ska läggas ner flyttas fram en vecka.

Sent i går kväll beslutade regeringen att skjuta upp den försvarsproposition som skulle ha presenterats i dag.

Oppositionsledarna vägrade backa.

- De har uttryckt önskemål om att få en bred uppgörelse. Det har vi också önskat. Då vill vi ge det den tid som kan behövas, sa försvarsminister Leni Björklund när hon lämnade Rosenbad i går kväll efter regeringssamtal.

Ville inte backa

Då hade de borgerliga partiledarna tidigare under kvällen sammanträtt på centerns riksdagskansli och bestämt sig för att inte backa ytterligare i förhandlingen om försvarsbeslutet.

- Bollen ligger hos regeringen, sa Maud Olofsson då.

Återupptar förhandlingarna

Förhandlingarna mellan försvarsminister Leni Björklund och de fyra borgerliga partiernas försvarsexperter fortsätter klockan 14 i eftermiddag.

– Jag har hela tiden trott att det finns en möjlighet att komma överens och det känns som det går i rätt riktning, säger Else-Marie Lindgren (kd) till TT.

Det handlar inte bara om ekonomi utan också om innehållet i försvarspropositionen, påpekar hon.

Men Lindgren tror inte att en eventuell överenskommelse med de borgerliga kommer att innebära några större förändringar i den nedläggningslista som socialdemokraterna ställt samman.

– Vi måste också hålla oss till de militärstrategiska bedömningar som har gjorts. Det måste vara basen. Omstruktureringen av försvaret medför nedläggningar, säger hon.

Ger inga löften

Folkpartiets förhandlare Jan Björklund har gått ut med att Amf4 i Göteborg ska räddas men Lindgren vill inte komma med några sådana utfästelser.

– Våra storstäder måste kunna skyddas från terroristangrepp men jag utgår att militärledningen insett behovet av att skydda Göteborgs hamn, säger Lindgren, som räknar med att få klarhet i frågan under de kommande förhandlingarna.

Nytt datum för propositionen är satt till nästa torsdag, den 23 september.

Irene Beertema, TT