Så sprack en kärlekssaga

Krisen lurade bakom den lyckliga fasaden

Foto: Steen Brogaard/colourpress.com
Tvillingsjälarna går skilda vägar När Alexandra Manley träffade prins Joachim var det kärlek vid första ögonkastet. "Men det kom som en chock att han var prins", har hon berättat. Karriärkvinnan från Hongkong gav upp jobb, hemland, religion - och sin frihet. Nu har kärleken mellan henne och drömprinsen tagit slut - men i danskarnas hjärtan har hon en plats för evigt.
NYHETER

De kallades siamesiska tvillingar.

När prins Joachim äntligen fick sin prinsessa var han så ivrig att han stammade fram "jä" två gånger vid altaret.

Nu är sagan slut.

När Alexandra Manley och prins Joachim Glucksborg 1995 stod inför altaret på Fredenborgs slott hade bruden en hästsko, en blå rosett och ett hjärta broderat på hemliga ställen under den italienska sidenkjolen.

Hästskon skulle ge lycka.

Väljer fest framför frun

Det blev äktenskapskris. Sedan i somras har den danska pressens rapporter om paret mest handlat om en återuppstånden partyprins. En prins som missköter sina plikter och prioriterar alkohol och fester framför frun, barnen och kungahusets officiella göromål.

När prins Joachim varit på fotbolls-EM, OS och fester har Alexandra ensam skött kungahusets framträdanden och tagit hand om barnen Nikolai, 5, och Felix, 2.

Den första tiden var annorlunda.

- Det var kärlek vid första ögonkastet, men det kom som en chock att Joachim var prins, har Alexandra berättat om det första mötet, i Hongkong 1994.

Gav upp sin karriär

Prins Joachim var där och praktiserade för rederiet Maersk, när han träffade finansbolagschefen Alexandra Manley på en societetsfest.

Karriärkvinnan gav upp vd-jobbet, bytte medborgarskap och religion för sin fem år yngre prins.

Även hennes föräldrar, en engelsk-kinesisk far och en polsk-österrikisk mor, följde med till det nya landet i norr.

- Men den största uppoffringen jag gjort var att ge upp min frihet för äktenskapets skull, har Alexandra berättat.

Vann danskarnas hjärtan

Hon tog en plats i danskarnas hjärtan långt före bröllopet.

Innan hon klev ur en Rolls Royce från 1958 framför slottskyrkan i Hilleröd, hade engelsk-kinesiskan redan hållit ett bejublat tal på flytande danska och kunde köpas som bakelse för 15 danska kronor i konditorierna.

Alexandra, med sina Chanel-dräkter och sitt sympatiska sätt, ansågs vara en så självständig, modern och perfekt prinsgemål att somliga misstänkte att det hela var en pr-kupp för att gynna den danska rojalismen.

Fasad av familjefrid

I dag klassas Alexandra som näst mäktigast i det danska kungahuset efter drottning Margrethe.

Bortsett från skriverier om den inledande barnlösheten har paret i nära tio år lyckats hålla kritik och skandaler borta, bakom en fasad av familjefrid.

Kanske var den broderade hästskon under klänningen vänd åt fel håll - vilket betyder otur - när prins Joachim stammade fram "jä, jä" vid altaret.

För snipp snapp snut.

Nu är sagan slut.

Läs mer:

Claes Petersson